Επιστήμονες: «Τα χειρότερα είναι μπροστά μας» - Νωρίτερα η τρίτη δόση - Επέκταση υποχρεωτικότητας

 
Επιστήμονες: «Τα χειρότερα είναι μπροστά μας» - Νωρίτερα η τρίτη δόση - Επέκταση υποχρεωτικότητας

Ενημερώθηκε: 09/11/21 - 10:26

«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας» είναι η φράση πυο επαναλαμβάνουν καθημερινά οι επιστήμονες στέλνοντας σήμα κινδύνου και καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά και την κυβέρνηση να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα και να φέρει νωρίτερα την τρίτη δόση.

Ενδεικτική είναι η σημερινή προειδοποίηση του διευθυντή ΜΕΘ Νίκου Καπραβέλου, αν δεν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τότε το lockdown θα είναι μονόδρομος και τα νοσοκομεία θα φτάσουν στο σημείο να έχουν ασθενείς στο παρκινγκ όπως η Ρουμανία. «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε κι εμείς, θα δείτε, θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο παρκινγκ ασθενείς. Δεν θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 Οικογενειακές τραγωδίες

Ο κ. Καπρεβέλος περιέγραψε με γλαφυρότητα την τραγική κατάσταση του «Παπανικολάου»: «105 προσελεύσεις στο νοσοκομείο μας μολυσμένων και άλλοι τόσοι φύγανε, διότι δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος. Έγιναν 44 εισαγωγές στα πιο βαριά περιστατικά και 4 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Δεν είχαμε άλλες. Αυτές είναι οι κλίνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε οικογενειακές τραγωδίες, με μια γυναίκα 58 ετών να νοσηλεύεται διασωληνωμένη και τον άνδρα της 60 ετών να χάνει τη ζωή του προχθές.

Σήμερα το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ανοίγει ακόμη 9 κλίνες εντατικής με πέντε γιατρούς που φθάνουν από την Αθήνα ώστε να απορροφηθούν οι ασθενείς που υπάρχουν διασωληνωμένοι. Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε ότι και 100 κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δεν θα φτάνουν.

ΒασιλακόπουλοςΪ: Tρίτη δόση στο 4μηνο γιατί αυξάνει ο κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους

«Προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Τόνισε δε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου.

Όπως πρότεινε, στους εμβολιασμένους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους 4 μήνες από τη δεύτερη. «Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής.

Στην αρχή, εξήγησε, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό. Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους 4 μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δε σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους 4 μήνες.

«Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων ώστε όλοι οι Έλληνες να κάνουν αναμνηστική δόση αλλά και για εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα πάψουμε έτσι να βλέπουμε το 10 με 15% των ασθενών στις μονάδες ότι είναι εμβολιασμένοι». «Ήταν 10%, είναι στο 15% και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει ο κίνδυνος» προειδοποίησε. Διευκρίνισε ότι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά και με την 3η δόση αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο.

«Στα γηροκομεία με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διπλασιάστηκε ο αριθμός των εμβολιασμένων από το 45% στο 90% και έμεινε ένα 10% που έβλεπε ότι κάνει την επανάστασή του ότι ‘δε θα λυγίσει’ όπως είπε μια κοπέλα».

Όπως σημείωσε δε, «ακούω ενθουσιασμό γιατί αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί. Με 150.000 εμβολιασμούς σε μια εβδομάδα... Με αυτό το ρυθμό εμβολιασμών θα έχουμε πάει σε ποσοστό 75% με 80% μέχρι το Μάρτιο - αν συντηρηθεί (ο ρυθμός)». «Με τέτοιους ρυθμούς εμβολιασμών οι άνθρωποι που θα θρηνήσουμε μέχρι το Μάρτιο θα είναι μερικές χιλιάδες» προειδοποίησε.

Η τρίτη δόση

Σήμερα η πρόσβαση στην πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση εμβολίου ανοίγει για τους πλήρως εμβολιασμένους εφόσον έχει συμπληρωθεί είτε το εξάμηνο από την ανοσοποίησή τους (μετά τις δύο δόσεις εμβολίου mRNA είτε με AstraZeneca) είτε δύο μήνες μετά το μονοδοσικό Johnson&Johnson.

Πλέον όμως αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες ώστε να προγραμματίζουν το ραντεβού για την επαναληπτική δόση πριν από τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρονικού διαστήματος που ορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο αμέσως μετά την παρέλευση του εξαμήνου ή και κάποιες ημέρες νωρίτερα.

Πλέον για σημαντικό αριθμό πολιτών πλήρως εμβολιασμένων, ιδίως για ηλικιωμένους και ευάλωτους με χρόνια νοσήματα, η αναμνηστική δόση είναι κρίσιμη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους. Με βάση τον αριθμό των πολιτών που είχαν εμβολιαστεί ως τον περασμένο Ιούνιο προκύπτει ότι περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες θα χρειάζονται την αναμνηστική δόση το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις διαπιστώσεις των επιστημόνων για τη μείωση της ανοσίας με την παρέλευση των έξι μηνών σε συνδυασμό και με την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών που αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα για τη θωράκιση κατά του ιού και της λοίμωξης covid-19.

Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την «Ελευθερία» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χυμική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, και όχι μόνο με αυτό του κορωνοϊού. Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορονοϊό» εξήγησε η καθηγήτρια.

Την επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν αποκλείουν κυβερνητικά στελέχη απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Το θέμα της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι, επισήμανε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.