Επίθεση με χειροβομβίδα στη Γαλλική Πρεσβεία - Τραυματίστηκε αστυνομικός φρουρός

 
Επίθεση με χειροβομβίδα στη Γαλλική Πρεσβεία - Τραυματίστηκε αστυνομικός φρουρός

Ενημερώθηκε: 10/11/16 - 14:20

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Συναγερμό έχει προκαλέσει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η τρομοκρατική επίθεση αγνώστων που σημειώθηκε στις 04:45 έξω από την γαλλική Πρεσβεία στην καρδιά της Αθήνας, απέναντι από την Βουλή.

Δύο άγνωστοι δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κράνη, περνώντας από την Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά από την Πρεσβεία της Γαλλίας, πέταξαν μίσ χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα από την έκρηξη να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι ο αστυνομικός που εκτελούσε χρέη σκοπού.

Σημειώνεται ότι η χειροβομβίδα κατέληξε στο πεζοδρόμιο μπροστά από την περίφραξη, στην είσοδο της Πρεσβείας και όχι στο προαύλιο αυτής. Στο σημείο εντοπίστηκε και η περόνη της χειροβομβίδας, αμυντικού τύπου όπως όλα δείχνουν, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκε και ένας μικρός κρατήρας. Από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ., παρόλα αυτά οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν ύστερα από θρασύτατο τρομοκρατικό χτύπημα στο πιο καλά φυλασσόμενο σημείο της Πρωτεύουσας… και μάλιστα μόλις μερικές ημέρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η Λ. Βασιλίσσης Σοφίας αποκλείστηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και παρέμεινε κλειστή μέχρι και λίγο πριν τις 08:30 το πρωί, ενώ στο σημείο βρίσκονταν μέχρι και εκείνη την ώρα, άντρες των ΤΕΕΜ που συνέλλεξαν υπολείμματα της χειροβομβίδας. Λίγο μετά την επίθεση, εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένη μία μοτοσικλέτα στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Θεμιστοκλέους.

Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, δεν είχε σχέση τελικά με την τρομοκρατική επίθεση στην γαλλική Πρεσβεία, η μαύρη μοτοσικλέτα που εντοπίστηκε στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα προέκυψε μεν πως ήταν κλεμμένη με εξίσου κλεμμένες πινακίδες, δεν είχε σχέση όμως με την διαφυγή των δραστών, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα διέφυγαν προς την ίδια περιοχή, όμως δεν ήταν αυτή η μοτοσικλέτα, όπως προέκυψε και από την ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τρομοκρατική αυτή επίθεση έγινε σε ένα καλά φωτισμένο σημείο τα ξημερώματα με εκατοντάδες κάμερες να παρακολουθούν διαρκώς, όπως οι κάμερες ασφαλείας της γαλλικής Πρεσβείας, της Βουλής, της Τροχαίας κλπ.

Όλα αυτά τα υλικά συγκεντρώνονται και θα εξεταστούν καρέ-καρέ στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αναμένονται τυχόν αντιδράσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό αλλά και η ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση που κρύβεται πίσω από αυτή την θρασύτατη ενέργεια. Ο ελαφρά τραυματίας αστυνομικός που βρισκόταν μέσα στο κουβούκλιό τη στιγμή της έκρηξης μεταφέρθηκε στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401 όπου νοσηλεύεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες επέλεξαν ένα εύκολο χτύπημα, δηλαδή τη ρίψη χειροβομβίδας και όχι την τοποθέτηση βόμβας που θα ήταν υψηλού ρίσκου κίνηση για αυτούς στην συγκεκριμένη περιοχή και επέλεξαν την γαλλική Πρεσβεία ίσως με την λογική ήταν πιο εύκολος στόχος π.χ. από την Αμερικάνικη και γιατί ήταν πιο κοντά η διαφυγή τους στα Εξάρχεια. Ενδεχομένως στην ανάληψη ευθύνης όποτε και όταν αυτή γίνει, οι δράστες να αναφερθούν στους λόγους που επέλεξαν την γαλλική Πρεσβεία, ωστόσο οι αστυνομικοί επιμένουν ότι ο στόχος ήταν συμβολικός και ήθελε να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα όχι τόσο προς τη Γαλλία όσο σε άλλους.

Αυτό που έχει τη σημασία του βεβαίως είναι μπορεί να επέλεξαν το φαινομενικά «εύκολο» χτύπημα, αλλά δεν τους ένοιαζε αν θα αφήσουν θύματα πίσω τους. Ο αστυνομικός αν είχε εντελώς ανοιχτή και όχι μισάνοιχτη την πόρτα του θωρακισμένου κουβούκλιου ενδεχομένως θα είχε υποστεί πολύ χειρότερους τραυματισμούς, όπως και τυχόν διερχόμενος, γιατί μπορεί να ήταν σχετικά άδειοι οι δρόμοι, αλλά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες περνούσαν από το σημείο την στιγμή της έκρηξης και ίσως για αυτό τον λόγο δεν επέλεξαν και οι αστυνομικές δυνάμεις να εμπλακούν σε ένοπλη αντιπαράθεση με τους δράστες.

Σχετικά Θέματα:

Ύποπτη μοτοσικλέτα εντόπισε η ΕΛΑΣ

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για τον Ομπάμα-Δείτε ποια σημεία του κέντρου θα “σφραγιστούν”

Ξανανοίγει ο φάκελος της "17 Νοέμβρη"