Έρχονται εξελίξεις μετά το βούλευμα αναίρεσης για τα στημένα παιχνίδια

Έρχονται εξελίξεις μετά το βούλευμα αναίρεσης για τα στημένα παιχνίδια
Ενημερώθηκε: 16/12/17 - 14:25

Ήταν 17 Νοεμβρίου όταν το Συμβούλιο Εφετών μετέτρεπε τις κατηγορίες για «εγκληματική οργάνωση» σε «συμμορία» με πολλούς να δηλώνουν πως «Τέλος το αφήγημα της εγκληματικής». Σχεδόν ένα μήνα μετά όμως, «Επιστροφή στο μέλλον» για το βούλευμα της φερόμενης ως συμμορίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

 Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, και έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία (2-1), με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη 28 εμπλεκόμενοι σε ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα, αλλά και απαλλάσσονταν από 3 κακουργηματικές κατηγορίες, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης και της έκρηξης.

Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας «iapopsi.gr», κατέθεσε μόνο την αίτηση αναίρεσης. Το ακριβές περιεχόμενό της θα συμπληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου και θα κατατεθεί την Δευτέρα (18/12). Ημέρα κατά την οποία, θυμίζουμε, εξέπνεε το περιθώριο αίτησης αναίρεσης.

Η πρόταση θα εξεταστεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και μπορεί να γίνει δεκτή (ολικά ή εν μέρει) ή να απορριφθεί. Στην πρώτη περίπτωση, θα επιστραφεί στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών. Το οποίο –υπό νέα σύνθεση– έχει περιθώριο 9 μηνών να αποφανθεί. Όπως είναι προφανές, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Είναι πιθανό το ενδεχόμενο –κατά την γνώμη ειδημόνων– να πιάσει φθινόπωρο του 2018 και να μην έχει εκδοθεί απόφαση. Άρα, επισημαίνουν επιπρόσθετα ότι με την παραπάνω διαδικασία διατηρείται μια ιδιότυπη ομηρία των εμπλεκομένων.

Μια άλλη επισήμανση, «παροικούντων την Ιερουσαλήμ», είναι ότι για κάποιους από τους εμπλεκόμενους –ειδικά για τον Β. Μαρινάκη– υπάρχουν ανοιχτά θέματα επιχειρηματικής όμως μορφής.

Ας μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του 2018 πρόκειται να διενεργηθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, αφού έχει ήδη καταβάλει 23 εκατ. ευρώ για αγορά μετοχών  του Mega, το πιθανότερο είναι να συμμετάσχει και να αποκτήσει –ίσως μαζί με την οικογένεια Βαρδινογιάννη– την άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού.  

Σίγουρα, δεν είναι γνωστό εάν η πρόταση Βουρλιώτηεμπεριέχει και την άποψη ότι κακώς δεν διατυπώθηκε κατηγορία για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κυρίως). Με το γεγονός όμως ότι η απόφαση αυτή ελήφθη παμψηφεί, μετατροπή της κατηγορίας αυτής θα αποτελούσε ένα πρωτόγνωρο γεγονός στα δικαστικά χρονικά, αφού και παλαιότεροι δικαστές δεν ενθυμούνται κάτι παρόμοιο.

Ένα άλλο θέμα που θα «τρέξει» πολύ γρηγορότερα είναι η υποχρέωση μεταβίβασης των μετοχών των ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ατρόμητος και Λεβαδειακός, ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες νομικές απόψεις.

πηγή:Apopsi.gr