Έρχεται το «καλάθι της νοικοκυράς» για την αναχαίτιση της ακρίβειας - Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει

 
Οπωροκηπευτικα

Ενημερώθηκε: 06/10/22 - 12:02

Με το «καλάθι της νοικοκυράς» θα επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να βάλει ένα ανάχωμα στις αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά μετά τη συμφωνία που υπήρξε την Τετάρτη (5/10) ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τους εκπροσώπους του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε αλυσίδα θα φτιάχνει το «καλάθι» της, στο οποίο θα περιλαμβάνονται 50 προϊόντα από 20 βασικές κατηγορίες - τα οποία θα είναι διαφορετικά από κάθε αλυσίδα - με τις τιμές τους να αναρτώνται προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να τα συγκρίνουν.

Σημειώνεται πως σε αυτά τα είδη τα σούπερ μάρκετ θα αυξήσουν μεν τις τιμές, αλλά σε ποσοστό κάτω από τον κλαδικό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «καλάθι» θα περιλαμβάνει προϊόντα, όπως:

--γάλα,
--ψωμί,
-- ρύζι,
--ζυμαρικά,
--όσπρια,
--καφέ και ζάχαρη,
--απορρυπαντικά και
--χαρτικά.

Η κάθε αλυσίδα supermarket θα παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο το καλάθι της νοικοκυράς, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται 50 διαφορετικά προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού, προκειμένου να δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης το υπουργείο Ανάπτυξης θα ορίσει τις 50 κατηγορίες προϊόντων που πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το καλάθι «όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σε άλες χώρες για στατιστικούς λόγους».

Στη συνέχεια θα δοθεί η οδηγία για τις 50 κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες γάλα, τυρί, κρέας απορρυπαντικά κ.ο.κ. «και μετά κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα μπορεί να βάλει τα προϊόντα που θα διαλέγει και στις τιμές που θα θέλει».

Η λίστα με το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης «θα ανεβαίνει στον e-katanalotis» με τον υπουργό Ανάπτυξης να προσθέτει ότι «θα δοθεί μάχη μέσω αυτής της λίστας να μην ανεβαίνουν, να ανεβαίνουν κατ' ελάχιστον οι τιμές».

Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «μόνο το τελευταίο 6μηνο μετρήσαμε τους ελέγχους που εκανε η ΔΙΜΕΑ είναι 3.283, και έχουν επιβληθεί 280 πρόστιμα και πάνω από 300.000 ευρώ σε πρόστιμα που όλα έχουν εισπραχθεί, ένα ποσοστό 6% στην παραβατικότητα».

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα συνεχιστούν εντατικά πάνω στο περιθώριο κέρδους στα σημαντικά -όπως λέει ο νόμος- προϊόντα για τη διαβίωση του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ