Έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε Λύκεια και Πανεπιστήμια

 
Έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε Λύκεια και Πανεπιστήμια

Ενημερώθηκε: 09/05/17 - 09:19

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για σαρωτικές αλλαγές σε Λύκειο και Πανεπιστημία καθώς το υπουργείο Παιδείας θέλει να επαναφέρει με νομοσχέδιο τη φοιτητική συμμετοχή στα συλλογικά όργανα των Πανεπιστημίων, όπως η Σύγκλητο.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση σήμερα Τρίτη 09/05 με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που εμμένει στη συμμετοχή των φοιτητικών παρατάξεων στα πολυπρόσωπα όργανα των ΑΕΙ. Στη Σύγκλητο οι φοιτητές αναμένεται να εκπροσωπούνται με δικαίωμα ψήφου, αλλά για το τελικό εύρος της εκπροσώπησης πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, προτείνει την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων και τη θεσμοθέτηση Ακαδημαϊκών Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας και την εκλογή των αντιπρυτάνεων από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο σε σχέση με τους πρυτάνεις.

Τσίπρας

Από την άλλη, ο κ. θα δώσει το «πράσινο φως» για τις αλλαγές στο λύκειο και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπ. Παιδείας θα παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, το οποίο θα συνδυαστεί με αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Γαβρόγλου, βασιζόμενος στην πρόταση του ΙΕΠ, θα θεσμοθετηθεί το εθνικό απολυτήριο, με το οποίο ένας απόφοιτος λυκείου θα μπορεί να διεκδικήσει θέση σε τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ, τα οποία θεωρούνται χαμηλής ζήτησης. Εάν επιθυμεί βέβαια, θα δίνει εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα ώστε να διεκδικήσει μία θέση σε σχολές μεσαίας ή υψηλής ζήτησης. Επίσης, σήμερα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη δυνατότητα οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ να φοιτούν σε διετείς δομές που θα δημιουργηθούν στα ΑΕΙ/ΤΕΙ ώστε να αποκτούν επαγγελματική πιστοποίηση ευρωπαϊκού επιπέδου.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, κεντρικές διατάξεις του οποίου είναι η χορήγηση υποτροφιών στο 40% των φοιτητών των μεταπτυχιακών σπουδών –η επιλογή θα γίνεται με οικονομικά κριτήρια– και ο περιορισμός των αμοιβών των διδασκόντων. Οσο για το ύψος των διδάκτρων, θα «περνά» από τη Σύγκλητο και θα πρέπει να είναι αιτιολογημένο με βάση μελέτη βιωσιμότητας του μεταπτυχιακού προγράμματος. Μία ακόμη ρύθμιση, είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής στη διετία, ώστε να περιληφθούν στη φοίτηση στα νηπιαγωγεία οι τετράχρονοι μαθητές.

Την ίδια στιγμή, σειρά επαφών με τους εκπροσώπους Παιδείας των κομμάτων ξεκίνησε το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων με αφορμή την αναμενόμενη κατάθεση του ν/σ και τη συνεδρίαση της συνόδου, την Πέμπτη. Χθες, το προεδρείο συναντήθηκε με την τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως και με τον γραμματέα Κοινοβουλευτικού Εργου του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά. Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε το προεδρείο είναι και οι αλλαγές στη διοίκηση των ΑΕΙ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο γυναίκες στην Λάρισα εξέδιδαν 35χρονη κοπέλα

Ο καιρός σήμερα Τρίτη 9/5: Αίθριος με τοπικές νεφώσεις

Γυαλιά καρφιά στο Νοσοκομείο Βόλου: Επιτέθηκε με σουγιά σε γιατρούς και τα έσπασε όλα