ΕΣΗΕΑ: Επιστολή στην υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τον καθορισμό των προσόντων διορισμού δημοσιογράφων στο Δημόσιο

 
eshea

Ενημερώθηκε: 09/11/23 - 21:01

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, απέστειλε στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, επιστολή σχετικά με τον καθορισμό των προσόντων διορισμού δημοσιογράφων στο Δημόσιο, θέτοντας τρία ζητούμενα, τα οποία κρίνει ότι χρήζουν άμεσης διευθέτησης.

Το πρώτο αφορά την υπαγωγή των δημοσιογράφων στο βαθμολόγιο του Δημοσίου. Η ΕΣΗΕΑ, όπως στο παρελθόν έχουν εκφράσει και οι άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας, διαφωνεί με τον βαθμολογικό διαχωρισμό των δημοσιογράφων ανάλογα με τους τίτλους σπουδών που κατέχουν, υποστηρίζοντας ότι ικανότατοι και καταξιωμένοι συνάδελφοι αποκλείονται από θέσεις ευθύνης, μόνο επειδή δεν κατέχουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών. «Πεποίθησή μας είναι ότι η δημοσιογραφία δεν προσδιορίζεται από τους τίτλους σπουδών, αλλά από την ικανότητα κάθε συναδέλφου μας ξεχωριστά, να αποκαλύπτει και να αναδεικνύει τα θέματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της Ένωσης Συντακτών.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τους δημοσιογράφους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην ειδικότητα Επικοινωνίας, Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων. Στα προσόντα διορισμού της ειδικότητας αυτής, προβλέπεται «πτυχίο ή δίπλωμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ή Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού́ ή Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ή Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων ή Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά́ ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής». Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει η ΕΣΗΕΑ, «αποκλείονται συνάδελφοί μας οι οποίοι κατέχουν άλλα πανεπιστημιακά διπλώματα, όπως π.χ. νομικής, διεθνών σχέσεων, πολιτικών επιστημών, οικονομικών κ.ά., και διαπρέπουν στην δημοσιογραφία. Πρόκειται συνεπώς για μία διάταξη άκρως περιοριστική, η οποία επίσης θα πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να έχουν τη δυνατότητα διορισμού οι απόφοιτοι όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων».

Τέλος, σχετικά με τους δημοσιογράφους που είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η διατύπωση του νόμου αποκλείει τους αποφοίτους Γενικών Λυκείων. «Σας υπενθυμίζουμε ότι μεγάλες μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας, αλλά και πολλοί συνάδελφοί μας με αξιόλογη προσφορά και επαγγελματική καταξίωση, που εργάζονται ήδη σε δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, είναι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου. Πρόκειται συνεπώς για μία διάταξη άκρως περιοριστική, η οποία θα πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι Γενικού Λυκείου, να έχουν την δυνατότητα διορισμού, ακόμη και αν χρειαστεί να εισαχθεί ως προαπαιτούμενο η προϋπηρεσία σε μέσα ενημέρωσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», υποστηρίζει η ΕΣΗΕΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ