Ευ.Αποστολάκης: Είμαστε έτοιμοι για θερμό επεισόδιο, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα γίνει

Δεν βλέπει πιθανό ένα ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος θεωρεί ότι εξαιτίας των παραβιάσεων η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα (video)
Ενημερώθηκε: 17/06/19 - 22:30

Δεν βλέπει πιθανό ένα ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος σχολίασε την τουρκική προκλητικότητα, σε συνέντευξή του στον Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός Αμυνας, μια μέρα μετά το ΚΥΣΕΑ επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Οι πιθανότητες να προκύψει ένα θερμό επεισόδιο υπάρχει πάντα. Η άποψή μου είναι πως δεν είναι τόσο πιθανό γιατί αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν κάτι άλλο». Ωστόσο, πρόσθεσε «εμείς έχουμε φτιάξει αρκετά ισχυρές συμμαχίες που έχουν αποδώσει».

«Η όλη προσπάθεια είναι να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εδώ που είναι τώρα» είπε ακόμη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αν και παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να πειστούν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι. Επιπρόσθετα σχετικά με τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα και η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές γεωτρήσεις, ο ΥΕΘΑ είπε : «Έχουν γίνει ήδη πολλές ενέργειες μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα με τις παράνομες γεωτρήσεις. Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και όλη αυτή η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες προέκυψε από συντονισμένες ενέργειες. Σε πρώτη φάση ήταν αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσει η Τουρκία θα πάμε σε περαιτέρω ενέργειες και αυτή θα είναι η προσπάθεια αυτή την στιγμή, όπως συνεννοήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη, θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Αποστολάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι Τούρκοι σε ανάλογες γεωτρήσεις και στην ελληνική ΑΟΖ (π.χ. στο Καστελόριζο) ο υπ. Αμυνας απάντησε: «Θα προσπαθήσουμε να μην προκύψει κάτι τέτοιο. Αν φτάσει όμως σ’ αυτό το σημείο θα κάνουμε ό,τι ενέργειες χρειάζονται για να μην γίνει. Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχτούμε. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για το πώς θα αντιδράσουμε, υπάρχει ετοιμότητα. Η ευχή είναι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Και η δική μου θέση αυτή ήταν στις ΗΠΑ, να γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην φτάσουμε εκεί. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα».

Δεν θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές ο Ευ. Αποστολάκης

 

Στο ερώτημα αν είμαστε έτοιμοι ο υπ. Αμυνας είπε: «Είμαστε έτοιμοι γιατί δεν μπορούμε να μην είμαστε έτοιμοι με τόσες παραβιάσεις που υπάρχουν καθημερινά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

«Καλώς συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ»

Απαντώντας στο γιατί ο πρωθυπουργός συνεκάλεσε το ΚΥΣΕΑ την Κυριακή δημιουργώντας ένα «πολεμικό κλίμα» ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι είναι ένα θεσμικό όργανο και καλώς συνεκλήθη. «Είχε αρχίσει να διαχέεται στον Τύπο με fake news ότι υπάρχει μια ένταση, προετοιμασία για πόλεμο. Συν οι εξελίξεις αλλά και το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ όπου βρίσκεται ο κ. Κατρούγκαλος αλλά και το ότι έπρεπε να δοθεί ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εγώ δεν έχω καμία ανησυχία» είπε.

Δείτε την συνέντευξή του: