Φεστιβάλ Αθηνών: «Καληνύχτα Ελλάδα»

 
Φεστιβάλ Αθηνών: «Καληνύχτα Ελλάδα»

Ενημερώθηκε: 04/04/16 - 14:18

«Καληνύχτα Ελλάδα», αυτός θα έπρεπε να είναι ο τίτλος της παρουσίασης του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών χτες από νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Γιαν Φαμπρ, είπε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της ΝΔ.

Η ιδιαίτερα επικριτκή και απαιτητική δήλωση του κ. Γκιουλέκα έχει ως εξής:

«Άλλη μια πρωτοτυπία από το Υπουργείο Πολιτισμού!

Αποφάσισε εν μία νυκτί να καταργήσει τη λέξη "ελληνικό" από το Φεστιβάλ Αθηνών και να την αντικαταστήσει με τη λέξη "διεθνές", εξοστρακίζοντας τους Έλληνες δημιουργούς.

Με έκπληξη είδαμε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που παρουσιάστηκε για την προσεχή τετραετία, από τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Γιαν Φαμπρ, ο οποίος μας ανακοίνωσε πως το Φεστιβάλ θα είναι μία ωδή στο Βέλγιο, χώρα καταγωγής του, και πως ό,τι ξέραμε για το θεσμό-σύμβολο που ταυτίστηκε και ανέδειξε την ελληνική πολιτιστική δημιουργία να το ξεχάσουμε!

Ο τίτλος της συνέντευξης Τύπου θα μπορούσε να είναι και "Καληνύχτα Ελλάδα"...

Σε μία Ελλάδα που εξακολουθεί να ταλανίζεται από την κρίση και που ο πολιτισμός της θα έπρεπε να είναι το βασικό όχημα για να ξαναβρεί την εξωστρέφεια της, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να αγνοήσει πλήρως την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία!

Απαιτούμε από τον Υπουργό Πολιτισμού να μας απαντήσει άμεσα για ποιο λόγο αποφάσισε να αφανίσει, με τόσο προκλητικό τρόπο, το ελληνικό στοιχείο από ένα θεσμό-σύμβολο, προσβάλλοντας όλους τους Έλληνες που διαχρονικά στηρίζουν το ελληνικό Φεστιβάλ».

Ο Γιαν Φαμπρ περιγράφοντας το όραμά του είπε στη χτεσινή παρουσίαση του προγράμματος: «Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που θα επιμελούμαι το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ελπίζω να χτίσω γέφυρες και να αναπτύξω το διάλογο. Ελπίζω να καταστήσω το Φεστιβάλ αντιπροσωπευτικό της πολυπολιτισμικής κοινωνίας μέσα στην οποία βρίσκεται. Ένα Φεστιβάλ που μορφοποιεί ένα καθρέπτη του κόσμου και την ίδια στιγμή ένα εσωτερικευμένο παράλληλο σύμπαν, όπου η ποικιλομορφία αποδεικνύεται ότι δεν είναι πρόβλημα, αλλά υπόσχεση – για μια καλύτερη τέχνη, ένα καλύτερο μέλλον και έναν καλύτερο κόσμο. Χαρείτε το!»