Φόβος για ντόμινο τοπικών lockdown - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

 
Φόβος για ντόμινο τοπικών lockdowns - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Ενημερώθηκε: 18/12/20 - 08:05

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα το πρωί στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρούνται σε αυτές τις περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στο τρέχον ολικό απαγορευτικό lockdown καθώς όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, «η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζουμε για να ελέγξουμε τη διασπορά».

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποδίδουν τη νέα έξαρση της επιδημίας στη Δυτική Αττική στη συνήθεια ομάδας πληθυσμού που κατοικεί εκεί να μετακινείται και να πωλεί αντικείμενα σε ανοιχτές αγορές, αλλά και στο γεγονός ότι λειτουργούν πολλές βιοτεχνίες στις οποίες απασχολούνται αρκετά άτομα με φυσική παρουσία.

Ταυτόχρονα υπάρχει φόβος για ντόμινο τοπικών lockdown καθώς σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Κοζάνη και το Κιλκίς, έχει εμφανιστεί αύξηση των κρουσμάτων. Oπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας «παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση, το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται».

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών, για αυστηρή, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς προφάσεις τήρηση των μέτρων τόσο στην Δυτική Αττική, όσο και στην κεντρική Μακεδονία όπου χτύπησε «καμπανάκι» εν όψει των εορτών, καθώς παρατηρείται ότι σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση είναι στάσιμη, όπως για παράδειγμα στην Πιερία.

«Να σας πω ότι μπορεί να βρισκόμαστε στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου, αλλά παραμένουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα πω ένα παράδειγμα, στην Κατερίνη είχαμε στην έξαρση της πανδημίας 71 ημερήσιες εισαγωγές και παραμένουμε στις 66. Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι ίδιος, όπως ήταν στις 26 Οκτωβρίου, όμως τότε είχαμε 35 ανθρώπους στις ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 181 από τις 205 κλίνες κατειλημμένες. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Και θα πρέπει να αντιληφθούνε όλοι ότι παρά τη δυνατότητα που δίνεται για μια, έστω μικρή, χαλάρωση τις ημέρες ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε κατάχρηση αυτού του δικαιώματος», είπε από την Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χθες έχοντας επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Είναι πολύ σημαντικό σε περιοχές όπου υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση, κάποιοι να μην κάνουμε καν χρήση αυτής της δυνατότητας που μας δίνει ο νόμος. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να βρεθούμε πολύ κοντά στους δικούς μας που μας έχουν λείψει. Όμως, τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν και αν μπορέσουμε να το αποφύγουμε αυτό, για να μπορέσουμε να βρεθούμε πάλι μετά από μερικούς μήνες όλοι μαζί, αγκαλιασμένοι, με ασφάλεια και χωρίς να έχουμε ρισκάρει τη ζωή συνανθρώπων μας, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κάνω έκκληση, παράκληση, σε όλους τους ανθρώπους της Κεντρικής Μακεδονίας, συντεταγμένα, με τη σοβαρότητα που αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου το ζήτημα του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής, έτσι και τις επόμενες μέρες να είμαστε πολύ, πάρα πολύ προσεκτικοί.

Η οποιαδήποτε κατάχρηση της δυνατότητας που μας δίνεται για να μπορέσουμε να βρεθούμε με τους κοντινούς μας ανθρώπους, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που στιγμιαία θα λύσει στον καθέναν ξεχωριστά. Δεν είναι ώρα, δεν τίθεται καν ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για οποιαδήποτε άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα, θα ελεγχθούν σαρωτικά οι μετακινήσεις, ειδικά μετά τις 22.00 και παρακαλώ όλους με υπομονή, με επιμονή, να μείνουν πιστοί στην εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων και να είναι δύο φορές προσεκτικοί. Πολύ εύκολα, εάν τα Χριστούγεννα δεν προσέξουμε, να επανέλθουμε στις ίδιες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε πριν από λίγα 24ωρα. Νομίζω ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους μας, για τον καθέναν ξεχωριστά και για όλους μαζί, ως κοινότητα, ως οικογένειες, ως άνθρωποι που πραγματικά αγαπάμε τους συνανθρώπους και τους συμπολίτες μας».

Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν με σκληρό lockdown

Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι εν όψει των εορτών. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να τεθεί αυστηρό lockdown και σε άλλες δέκα περιοχές της χώρας που είναι στο «κόκκινο».

Οι περιοχές αυτές είναι:

--Κιλκίς

--Ξάνθη

--Πιερία

--Δράμα

--Θεσσαλονίκη

--Κοζάνη

--Ροδόπη

--Γρεβενά

--Πέλλα

--Λάρισα

Το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε χθεσινές του δηλώσεις.

«Δεν αποκλείεται σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, που «έδειξε» ότι οι ειδικοί σκέφτονται πιο αυστηρά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, ανάλογα με αυτά της Δυτικής Αττικής.

«Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών και ανάλογα η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις ενδεχομένως για αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε.

Πιο αυστηρά μέτρα θέλουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί δείχνουν πάντως ξεκάθαρα πως τάσσονται υπέρ των αυστηρότερων μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές. Χαρακτηριστικά, ο ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε πως εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου και στην Βόρεια Ελλάδα, μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χ. Γώγος έκανε λόγο για «σοβαρή κατάσταση» μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Αν έχουμε στην Αθήνα ό,τι στη Θεσσαλονίκη, φαντάζεστε τι θα γίνει. Γι’ αυτό και πρέπει να λάβουμε μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές», σημείωσε απαντώντας για την Δυτική Αττική και τόνισε πως «το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να χρονίζει», σημειώνοντας ότι «ένα απλό πράγμα θα ήταν να επιβληθεί το lockdown του Μαρτίου στις περιοχές που κινδυνεύουν, είπε για περιοχές όπως δήμοι δυτικής Αττικής και Μακεδονίας».

Ανησυχίες για το γιορτινό τραπέζα

Στο μεταξύ ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί τους ειδικούς και την κυβέρνηση είναι το ρεβεγιόν και η χαλάρωση κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει το επιτρεπόμενο όριο των εννιά ατόμων στο γιορτινό τραπέζι, που έχει τεθεί από την κυβέρνηση.

«Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», γνωστοποίησε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την γιορτινή περίοδο αναφέροντας πως είναι «επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση». «Ας μην επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να γιορτάσει», σημείωσε καλώντας τους πολίτες να κρατήσουν κλειστό τον κοινωνικό τους κύκλο. «Να δώσουμε έμφαση στο στενό κύκλο», επανέλαβε. «Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα», ανεφερε. «Η αύξηση του αριθμού των προσώπων που βλέπουμε και των επαφών είναι αυτή που θα θρεύσει τον κορωνοϊό».

 Έρχεται ένας δύσκολος μήνας

Δύσκολο μήνα χαρακτήρισε τον Ιανουάριο ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, τον Ιανουάριο αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, επομένως δεν αποκλείεται ένα lockdown αντίστοιχο με του Μαρτίου.

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε ο κ. Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η ελπίδα στο εμβόλιο

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο για τους ειδικούς πριν την αλλαγή του χρόνου φαντάζει η εκκίνηση του εμβολιασμού πανευρωπαϊκά, μετά την ανακοίνωση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο twitter. «Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ» δήλωσε στα κοινωνικά δίκτυα, εντείνοντας με την τοποθέτησή της το βαθμό προετοιμασίας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Για το λόγο αυτό, ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι. Στη σύσκεψη, θα μετέχουν τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού.

Νέο τηλεοπτικό δίδυμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης θα ανακοινωθεί η απόφαση να αναλάβουν να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για το σχέδιο εμβολιασμού, κατά το πρότυπο των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η κυρία Θεοδωρίδου θα έχει την ευθύνη της ενημέρωσης για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα είναι υπεύθυνος για την οργανωτική λειτουργία του Σχεδίου.