Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Βιβλική καταστροφή άφησε πίσω η θεομηνία

 
Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Βιβλική καταστροφή άφησε πίσω η θεομηνία

Ενημερώθηκε: 11/07/19 - 12:25

Νεκροί από την κακοκαιρία: Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η χθεσινοβραδινή θεομηνία στην Χαλκιδική. Έξι νεκροί, πληροφορίες για έβδομο νεκρό, ένας αγνοούμενος ψαράς, μία πολυτραυματίας στη ΜΕΘ, δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός. Και μαζί με όλα αυτά και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Τα θύματα; Μία μητέρα 54 ετών και ο 8χρονος γιος της, οι οποίοι έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, όταν ο τυφώνας παρέσυρε την οροφή, η οποία τους καταπλάκωσε και τους τραυμάτισε θανάσιμα.

Ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις δύο ετών γιος του, περνούσαν σε περιοχή που είχε δέντρα στη Νέα Ποτίδαια. Ο τυφώνας παρέσυρε ό,τι δέντρο βρήκε μπροστά του. Ένα από αυτά καταπλάκωσε τον άτυχο τουρίστα από τη Ρωσία και το παιδάκι του.

Δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία,

ο γιος τους και ο 19χρονος εγγονός τους, είχαν σταθμεύσει με το τροχόσπιτό τους σε παραλία στην Σωζόπολη. Ο τυφώνας παρέσυρε σαν κούτσουρο το τροχόσπιτο. Το ζευγάρι των ηλικιωμένων βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ τραυματίστηκε ο γιος, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως και ο 19χρονος εγγονός, με σαφώς ελαφρύτερα τραύματα.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου νοσηλεύονται έξι τραυματίες, ανάμεσά τους και μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ. Δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Στο μεταξύ, στο δημαρχείο Νέων Μουδανιών έφτασαν πριν από λίγο ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

Οι τρεις άνδρες συμμετέχουν αυτή την ώρα σε σύσκεψη μαζί με τον νέο υφυπουργό Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργο προκειμένου να ενημερωθούνγια την φονική θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική.

ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πραγματοποιεί αυτοψία στις πληγείσες περιοχές

Την ίδια ώρα .

Κινητοποίηση των αρχών της περιφέρειας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες», σημείωσε.

«Γι' αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά».

Σαράντα μηχανήματα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν το οδικό δίκτυο και προσπαθούν να το διατηρήσουν προσβάσιμο στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στη Χαλκιδική, που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, εξηγεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξάλλου, περισσότερα από 100 στελέχη του προσωπικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων αρχών και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας βοήθεια στους πολίτες σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Μετρά τις πληγές της η Χαλκιδική

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στη Χαλκιδική, Μαγδαληνή Συρδάρη, επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξουν τα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν πέσει δέντρα και δεν υπάρχει πρόσβαση.

«Όλη τη νύχτα τα μηχανήματα είναι έξω και κάνουν αυτή τη δουλειά. Έχουν βγει συνεργεία από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα για να καταγράψουν ζημιές σε υποδομές. Παράλληλα θα ζητήσουμε από τους πολίτες να πάνε στους κατά τόπους δήμους και να κάνουν αιτήσεις για αποζημιώσεις στις κατοικίες ή τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μεταβούν επί τόπου οι επιτροπές να ελέγξουν τις ζημιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στον Δήμο Νέας Προποντίδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Ανδρέα Λέλεκα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή εστιάζονται στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. «Υπάρχει πρόβλημα γύρω από την περιοχή της Νέας Καλλικράτειας και στην περιοχή της Κασσανδρείας» σημείωσε, καθώς, όπως ανέφερε, το ρεύμα κόπηκε από χθες το βράδυ.

Στα Μουδανιά, πάντως, το πρωί αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. «Υπάρχει το κλιμάκιο της κυβέρνησης που συντονίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Εκτός από το ρεύμα, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε σιγά-σιγά και το οδικό δίκτυο. Σε ένα σημαντικό μέρος έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία» πρόσθεσε ο κ. Λέλεκας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, τα συνεργεία ξεκινούν ελέγχους για τις πρώτες καταγραφές. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα σε όλο τον δήμο και σε όλο το παραλιακό μέτωπο όπου μεγάλες είναι οι ζημιές σε υποδομές και έχουν πέσει πολλά δέντρα.

Στον δήμο Πολυγύρου καταγράφονται μόνο υλικές ζημιές. «Δεν υπήρξαν νεκροί ή αγνοούμενοι στο δήμο μας» επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ύδρευσης και Συντήρησης αγροτικών δρόμων Δημήτρης Ζαγγίλας. «Προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται στα Ψακούδια και την Μεταμόρφωση, όχι όμως σε όλες τις περιοχές. Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε μαγαζιά, καταστήματα και χώρους αναψυχής, ενώ η κακοκαιρία συμπαρέσυρε ομπρέλες και ξαπλώστρες στο παραλιακό μέτωπο, έφυγαν από τον αέρα κουφώματα και κατασκευές από τα σπίτια. Επιπλέον έγιναν εκκενώσεις σε ορισμένες ιδιωτικές κατασκηνώσεις και σε κάμπινγκ για προληπτικούς λόγους ενώ οι υπηρεσίες του δήμου καταγράφουν τις ζημιές. Από το βράδυ ήμασταν έξω και ανοίξαμε τους κεντρικούς δρόμους. Δέντρα έχουν καταπλακώσει αυτοκίνητα» υπογράμμισε.

«Σάρτη και Μαρμαράς θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη μέρα για τη Χαλκιδική.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, τόνισε πως τα καιρικά φαινόμενα ήταν «καταιγιστικά» και οι ζημιές προκλήθηκαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Από το πρωί απομακρύνονται τα πεσμένα δέντρα, το περιφερειακό οδικό δίκτυο της Κασσάνδρας είναι σε λειτουργία, ενώ πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τη διακοπή ρεύματος.

«Η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη», πρόσθεσε ο κ.Κυρίτσης τονίζοντας πως οι όποιες καταστροφές σε υποδομές θα φανούν από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και μετά, καθώς το πρώτο πόδι είναι από χθες βράδυ χωρίς ρεύμα. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κασσάνδρας, έχουν καταγραφεί ζημιές σε επιχειρήσεις, σε υπόστεγα και διάφορες εγκαταστάσεις σε όλο τον δήμο.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου αποκαταστάθηκε το πρωί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές Ουρανούπολης, Ιερισσού και Νέων Ρόδων, που έμειναν στο σκοτάδι από χθες βράδυ. Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως «σε γενικές γραμμές δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη δική μας περιοχή, πέρα από τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση. Είναι δύσκολες ώρες αυτές για τη Χαλκιδική. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και η αυτοδιοίκηση θα συνδράμει στους πληγέντες».

Δεν υπάρχουν αναφορές για ατυχήματα μέσα στα κάμπινγκ της Χαλκιδικής

Για φαινόμενα "πρωτοφανή για τη Χαλκιδική" μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο Αντώνης Δεληδημητρίου, πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ.

"Χθες το απόγευμα άρχισε να φυσάει ένα αεράκι από τις 9.30-10 το βράδυ και στη συνέχεια έπιασε μια πρωτοφανής βροχή, δυστυχώς ήταν ένα φαινόμενο που δεν ξέραμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια φαινόμενα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Δεληδημητρίου.

"Δεν έχουμε αναφορά για ατυχήματα μέσα στα κάμπινγκ της Χαλκιδικής. Έχουν πέσει δέντρα, είχαμε προβλήματα σε σκηνές με τα νερά, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο" σημείωσε ο κ.Δεληδημητρίου και πρόσθεσει: "το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ρεύμα και τηλέφωνο. Ευτυχώς σε όλα τα μεγάλα κάμπινγκ υπάρχουν γεννήτριες και τουλάχιστον τα τρόφιμα θα διατηρηθούν σε καλή κατάσταση".

Εξέφρασε τη λύπη του για το θανατηφόρο περιστατικό με τους δύο Τσέχους τουρίστες λόγω ανατροπής του τροχόσπιτού τους: "Το τροχόσπιτο που γύρισε ανάποδα -και δυστυχώς είχαμε θύματα- ήταν σε ελεύθερο κάμπινγκ σε έναν ακάλυπτο χώρο", ανέφερε. Στατιστικά, τόνισε ο κ.Δεληδημητρίου, αυτή την περίοδο υπάρχει στα κάμπιγκ της περιοχής πληρότητα που φτάνει το 40%-50%, με την πλειονότητα των επισκεπτών, τους επτά στους δέκα, να είναι πολίτες άλλων χωρών, που παραθερίζουν στην Ελλάδα.

Δεν ζητήθηκε συνδρομή της αστυνομίας για αντιμετώπιση προβλημάτων σε παιδικές κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική

Δεν ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας για αντιμετώπιση προβλημάτων σε παιδικές κατασκηνώσεις, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Κανένα πρόβλημα, παρά μόνον μικρές υλικές ζημιές, δεν προέκυψε στην παιδική κατασκήνωση που βρίσκεται στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, κοντά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκαν έντονα φαινόμενα. Τα παιδιά μπήκαν στα σπιτάκια μόλις ξέσπασε η κακοκαιρία το βράδυ και έμειναν ως αργά το πρωί σήμερα, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η γραμματέας της επιχείρησης, Λίνα Βεργιανέλου.

Η κατασκήνωση λειτουργεί κανονικά και η ηλεκτροδότησή της γίνεται με γεννήτρια μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την ισχυρή κακοκαιρία που έπληξε χθες τη Χαλκιδική.

"Όλα τα παιδιά είναι είναι καλά, είναι ασφαλή στα σπιτάκια, όλα είναι εντάξει", ανέφερε μέλος του αρχηγείου κατασκήνωσης στις Νέες Φώκιες. "Υπήρξαν υλικές ζημιές από τους πολύ ισχυρούς ανέμους και αντιμετωπίζουμε όπως όλη η Χαλκιδική πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. Σήμερα είναι δύσκολη μέρα, δουλεύουμε όλη σκληρά για να επανέλθουμε στην ομαλότητα" πρόσθεσε.