Γερ. Παπαδόπουλος : Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός – Xρειάζεται πολύ προσοχή

 
Seismos kriti

Ενημερώθηκε: 19/05/23 - 08:02

Για τον ισχυρό σεισμό ισχύος 5,1 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» το Ηράκλειο της Κρήτης το βράδυ της Πέμπτης και την σεισμική ακολουθία που ξαγρύπνησε τον κόσμο μίλησε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε νοτιοδυτικά των Μοιρών, στο νησί, και όχι σε υποθαλάσσια περιοχή.

Αυτό το γεγονός, όπως είπε, προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι χρειάζεται πολύ προσοχή. «Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Έχουν επακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με μικρότερα μεγέθη, με το μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 3,9 Ρίχτερ» είπε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς με βεβαιότητα. «Χρειάζεται μια επιφυλακτικότητα διότι δεν υπάρχουν πλήρως επαρκή επιστημονικά στοιχεία και δεν πρέπει να δώσουμε την ψεύτικη εικόνα του εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς. Όμως είναι αρκετά ενθαρρυντική η έντονη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε τον σεισμό των 5.1 Ρίχτερ δίνοντας δειλά την εντύπωση ενώ κύριου σεισμού».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, το πιθανότερο είναι ο σεισμός των 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21:58 χθες να προέρχεται από το ενεργό ρήγμα της Πομπιάς που το 1965 είχε προκαλέσει έναν ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ.

«Δεν είναι από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές της Κρήτης και του ελλαδικού χώρου αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζεται πολύ προσοχή», πρόσθεσε εφιστώντας την προσοχή του κόσμου και των αρμοδίων Αρχών στην παρακολούθηση του φαινομένου.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε παράλληλα ότι ο σεισμός στις Μοίρες του Ηρακλείου δεν συσχετίζεται με τον μικρό σεισμό που σημειώθηκε χθες στο Αρκαλοχώρι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ