Γιατροί και νοσηλευτές ξάφριζαν πανάκριβα φάρμακα από δημόσια νοσοκομεία

 
Γιατροί και νοσηλευτές ξάφριζαν πανάκριβα φάρμακα από δημόσια νοσοκομεία

Ενημερώθηκε: 04/05/18 - 12:26

Σε 21 συλλήψεις προχώρησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για την υπόθεση που αφορά το μεγάλο κύκλωμα παράνομης διακίνησης πανάκριβων φαρμακευτικών σκευασμάτων, στο οποίο εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και άλλα άτομα. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα.

Τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος είναι τέσσερα, ένα εκ των οποίων κατοικεί μόνιμα σε ευρωπαϊκή χώρα. Οι δράστες διακινούσαν τα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, ενώ τα κέρδη τους ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Το κύκλωμα, υπεξαιρούσε φάρμακα από δύο νοσοκομεία (το ένα είναι το Λαϊκό) και τα διακινούσε στο εξωτερικό σε πολύ υψηλότερες τιμές. Η Οικονομική Αστυνομία, που πραγματοποιεί μεγάλη επιχείρηση από χθες το πρωί, έχει κατασχέσει σημαντικές ποσότητες φαρμάκων και διάφορα χρηματικά ποσά. Η παρουσίαση της υπόθεσης πρόκειται να γίνει σήμερα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Σύμφωνα με το σχέδιο της σπείρας, οι νοσηλεύτριες έμπαιναν στην αποθήκη με τα αντικαρκινικά φάρμακα για να παραλάβουν δυο ή τρία φάρμακα και να χορηγήσουν στον ασθενή, μόνο που εκείνες έπαιρναν τις συσκευασίες αλλά χορηγούσαν μόνο τη μια, οι υπόλοιπες έφευγαν για τις αποθήκες της συμμορίας και μετά για το εξωτερικό.

Tο ότι η διακίνηση αφορούσε συγκεκριμένα φάρμακα, τα ογκολογικά, δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο. Πρόκειται για φάρμακα υψηλού κόστους, 500 έως 1.500 ευρώ ανά σκεύασμα στη χώρα μας, αλλά με τιμή διπλάσια και τριπλάσια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το κέρδος για τους εμπλεκόμενους σε αυτή την παράνομη διακίνηση ήταν προφανώς μεγάλο. Ομοίως μεγάλη είναι και η ζημία για τα πολύπαθα νοσηλευτικά ιδρύματα που πλήρωναν από τους τσεκουρεμένους προϋπολογισμούς τους τις ακριβές ογκολογικές θεραπείες για τους ασθενείς των κλινικών τους.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί από τους αστυνομικούς της οικονομικής αστυνομίας φάρμακα αξίας πάνω από 300.000 ευρώ σε καβάντζες, καθώς επίσης εικονικά παραστατικά και συνταγογραφήσεις για δήθεν «καρκινοπαθείς».

Με παρέμβασή του στο μείζον αυτό ζήτημα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ζήτησε την «παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων» και υπογράμμισε πως «κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων».