«Γονάτισαν» τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα παρά την υποχώρηση κρουσμάτων

 
«Γονάτισαν» τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα παρά την υποχώρηση κρουσμάτων

Ενημερώθηκε: 27/11/20 - 08:38

Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών covid αν και τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι επιστήμονες επισημαίνοντας μάλιστα ότι υτή η βδομάδα θα είναι η πιο δύσκολη.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσεις σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ».

Οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν το όριο των 600, καθώς ανέρχονται σε 608. Μία εβδομάδα πριν, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν 499, είχαν καταγραφεί 59 θάνατοι και 3.227 νέες διαγνώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη χθες, το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία έχοντας και τις 42 κλίνες Εντατικής κατειλημμένες (αναμενόταν να ανοίξουν επιπλέον τέσσερις σε άλλες ειδικές μονάδες), στην Αλεξανδρούπολη χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν 21 ασθενείς διασωληνωμένοι και ετοιμάζονταν να ανοίξουν έξι κλίνες στον χώρο των χειρουργείων.

Η πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και η συνεχιζόμενη αύξηση των σοβαρών περιστατικών COVID-19 που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ οδήγησαν χθες και στην πρώτη αεροδιακομιδή περιστατικών από τη Βόρεια Ελλάδα σε νοσοκομεία της Αθήνας. Λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης του νοσοκομείου Δράμας –και οι 12 κλίνες Εντατικής ήταν χθες κατειλημμένες–, οι γιατροί του νοσοκομείου κάλεσαν το ΕΚΑΒ τα ξημερώματα της Πέμπτης, ζητώντας τη διακομιδή ασθενών σε άλλη μονάδα. Από το ΕΚΑΒ τους ζητήθηκε να εντοπίσουν τρεις ασθενείς οι συγγενείς των οποίων δέχονται να γίνει διακομιδή σε νοσοκομείο της Αθήνας. Έτσι τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στον «Ευαγγελισμό» και στο «Αττικόν» προκειμένου να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία παραμένει κρίσιμη, καθώς από τα 2.018 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 1.236 αφορούν την Θεσσαλία (235), την Μακεδονία (924) και την Θράκη (77) ποσοστό κοντά στο 60%, ενώ άλλα 408 αφορούν την Αττική.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και σε Πάτρα, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβο. Ειδικά για την Πάτρα μάλιστα, εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, ο κ. Πέτσας, ζήτησε χτες την προσοχή από τους πολίτες ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση του κορωνοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η αύξηση των κρουσμάτων στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας φέρνοντας στο τραπέζι το σενάριο να ισχύσει lockdown «δύο ταχυτήτων». Όπως επισήμανε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, είναι να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές».