Α. Γραβάνης: Θα έχουμε το πρώτο φάρμακο καταπολέμησης του κορωνοϊού που θα χορηγείται από το στόμα

 
καθηγητής  Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης

Ενημερώθηκε: 30/03/21 - 10:25

Για τους εμβολιασμούς, αλλά και για ένα φάρμακο καταπολέμησης του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο του Imory μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνης, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν αποτελεσματικότητα μέχρι 80% στα νέα στελέχη, ενώ τα εμβόλια συνολικά ελαττώνουν σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι αποτελεσματικό στα περισσότερα στελέχη, αλλά λιγότερο αποτελεσματικό στο στέλεχος από τη Νότια Αφρική.

Ο καθηγητής εξήγησε μιλώντας στο MEGA πως «όταν ένα εμβόλιο έχει 60% αποτελεσματικότητα, αυτό σημαίνει ότι οι 60 από τους 100 εμβολιασμένους δε θα καταλάβουν ότι ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Το υπόλοιπο 40% θα μολυνθεί αλλά λόγω της ύπαρξης σχετικής ανοσίας θα έχει κλινική συνδρομή χαμηλών τόνων».

Για τα περιστατικά θρόμβωσης έπειτα από τη χορήγηση του εμβολίου της Astra Zeneca, υποστήριξε πως δεν είναι σίγουρα ότι η θρόμβωση προκλήθηκε από το εμβόλιο, ωστόσο η ίδια η εταιρεία είχε ενημερώσει για ένα τέτοιο πιθανό σύμπτωμα. Καθησύχασε λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος εμφανίσει πρώιμα συμπτώματα, υπάρχει θεραπεία.

Για το εμβόλιο της Johnson n Johnson υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα, καθώς δεν είναι ακόμα σε χρήση, ενώ για το ρωσικό Sputnik V είπε πως καθώς η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμα δεδομένα στην FDA, δεν μπορεί να δοθεί άδεια.

Μίλησε για μια καινούρια προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση του ιού. «Εκτός από τα εμβόλια, χρειαζόμαστε μικρά μόρια, φάρμακα που μπορούν να δοθούν στο σπίτι στην αρχή της λοίμωξης ώστε να αποφευχθεί η νοσηλεία». Ένα τέτοιο φάρμακο έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο του Imory και ονομάζεται EIDD-2801. Το εν λόγω φάρμακο, όπως είπε, φαίνεται ότι μηδενίζει το ιικό φορτίο, ενώ στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, θα υπάρχουν τα τελικά αποτελέσματα.

«Θα έχουμε το πρώτο αντιικό φάρμακο που θα χορηγείται από το στόμα», κατέληξε.