Χάνει και την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν - Ιστορικό αποτέλεσμα για την αντιπολίτευση - Πύρρειος νίκη Ερντογάν στις εκλογές

Χάνει και την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν - Ιστορικό αποτέλεσμα για την αντιπολίτευση - Πύρρειος νίκη Ερντογάν στις εκλογές
Ενημερώθηκε: 01/04/19 - 13:10

Εκλογές Τουρκία:  Μετά τη Σμύρνη και την Άγκυρα ο Ερντογάν χάνει και την Κωνσταντινούπολη για την οποία μέχρι τις πρωινές ώρες  υπήρχε σε εξέλιξη ένα θρίλερ, με τους δύο υποψήφιους να δηλώνουν ότι είναι οι νικητές της εκλογικής διαδικασίας.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη - ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP - συγκεντρώνει 4,16 εκατομμύρια ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος AKP - ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ - εξασφαλίζει 4,13 εκατομμύρια ψήφους.

Την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ζήτησε, με νέες δηλώσεις του, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση, ενώ το πρακτορείο Anadolu, φέρνει στην πρώτη θέση τον Γιλντιρίμ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πίνακας

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίουμ Σαντί Γκιουβέν, απαντώντας, τόνισε ότι δεν ξέρει από πού παίρνει και μεταδίδει τα στοιχεία το Anadolu. «Εμείς ακόμη δεν τα έχουμε περάσει όλα στο σύστημα. Προς το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με εξαίρεση 84 κάλπες, όπου υπάρχουν ενστάσεις» σημείωσε.

Για το θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, αλλά έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 4.159.650 ψήφους έναντι 4.131.761 ψήφων του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Λίγο πριν από τις 12.00 το βράδυ της Κυριακής, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής των δημοτικών εκλογών. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου, απάντησε αμέσως τονίζοντας ότι η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Πύρρειος νίκη Ερντογάν

«Πύρρειος» αποδείχθηκε η νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές  καθώς μπορεί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) νσ συγκέντρωσε ποσοστό 51,8% σε όλη τη χώρα - χάνοντας μόλις 0,2% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές - ωστόσο «έχασε» την Άγκυρα μετά από 15 χρόνια.

Η Σμύρνη, όπου ποτέ δεν κέρδισε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ανήκει και πάλι στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. 

Νίκη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται σε αρκετές πόλεις της Νοτιανατολικής Τουρκίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής με σημαντικότερη στο Σιρνάκ, στα σύνορα με την Συρία που εθεωρείτο άνδρο του κουρδικού κόμματος. Αποτέλεσμα που δείχνει ότι η πολιτική των τοποτηρητών που έκαναν σημαντικά έργα υποδομών απέδωσε.

Τo CHP παραμένει πρώτη δύναμη στα τουρκικά παράλια

Το ΑΚΡ σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο Αναντολού αυξάνει τα ποσοστά του στο 44,42 % έναντι του 42,87% που είχε επιτύχει το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το αντιπολιτευόμενο CHP, το οποίο έφτασε στο 30,07 % έναντι 26,34% το 2014.

Το CHP πάντως κυριαρχεί και πάλι στα τουρκικά παράλια και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη, όπου δεν έχει χάσει ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση, στην Ραιδεστό, δηλαδή το Τεκίρνταγ, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, δείχνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να «πληρώνει» την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, κάτι που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Και γι' αυτό στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τόνισε ότι έχει μπροστά του 4,5 χρόνια χωρίς εκλογές για να υλοποιήσει στιβαρό οικονομικό πρόγραμμα.