Χαράλαμπος Γώγος: Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας

 
Χαράλαμπος Γώγος: Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας

Ενημερώθηκε: 07/09/20 - 09:15

Πολλοί απορούν πως θα εξελιχθεί η πανδημία στη χώρα μας, τον ερχόμενο χειμώνα.

Τρία είναι τα σενάρια για την εξέλιξή της, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κ. Χαράλαμπο Γώγο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τον χειμώνα με την διάδοση του κορονοϊου, κυρίως μετά τα τέλη Οκτωβρίου - Νοεμβρίου που εμφανίζεται και η γρίπη.

Τα τρία σενάρια για την πορεία της Covid-19, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι:

1. Να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου και μετά πλήρη εξασθένηση του ιού. "Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown", σημείωσε ο κ. Γώγος.

2. Να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα.

3. Να πραγματοποιηθούν συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021.

Η γνώμη του καθηγητή για τις διαμαρτυρίες γονέων για τη χρήση μάσκας στα σχολεία

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία και τις κατά τόπους διαμαρτυρίες γονέων, ο καθηγητής επανέλαβε ότι δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά.

"Ο αριθμός των ανθρώπων που βγήκε στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι μικρός. Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση. Είναι δεκτές όλες οι προτάσεις αρκεί να υπάρχει μια επιστημονική βάση", τόνισε.

Και πρόσθεσε:

"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε διάφορες παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή σε διαταραχές συμπεριφοράς ή βαριές αναπνευστικές παθήσεις που επιβάλλουν κι άλλα μέτρα, όπως το παιδί να χρειαστεί να μην πάει σχολείο. Οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, τις ξέρουν οι δάσκαλοι".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ