Χουλιάρας: Οι αλκυονίδες δίνουν σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ

 
Χουλιάρας: Οι αλκυονίδες δίνουν σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ

Ενημερώθηκε: 23/07/19 - 12:41

Νέα δραματική προειδοποίηση για το ρήγμα των Αλκυονίδων έλκανε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο Γ. Χουλιάρας ξεκαθάρισε πως την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει κάποια σεισμική δραστηριότητα, συμπληρώνοντας όμως ότι στο μέλλον το ρήγμα των Αλκυονίδων μπορεί να δώσει έναν καταστροφικό σεισμό.

«Δεν είναι στιγμή για τα χειρότερα σενάρια. Οι Αλκυονίδες όμως «γεννούν» και σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού το επόμενο διάστημα τόνισε ότι κάθε χρόνο περιμένουμε έναν σεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιες δονήσεις.

Προειδοποιήσεις από Μακρόπουλο και Τσελέντη

Την Δευτέρα εξάλλου ο σεισμολόγος Κωνσταντίνος Μακρόπουλος μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ είπε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε την σεισμική του δραστηριότητα μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου.

Υπογράμμισε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητας διαφοράς εκατοντάδων ετών, προσθέτοντας χαριτολογώντας ότι δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί μια σεισμική δόνηση σαν εκείνη του 1999.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η Αθήνα κινδυνεύει από πιο μακρινούς κινδύνους αναφέροντας χαρακτηριστικά τορήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο, που έδωσε τον ισχυρότατο σεισμό του 1981, καθώς και το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής.

Για το ρήγμα της Αταλάντης είπε ότι «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια. Για το ρήγμα των Αλκυονίδων όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού δίνει σεισμούς κάθε 40 χρόνια. «Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» τόνισε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

Απευθυνόμενος μάλιστα στην πολιτειακή ηγεσία, πρότεινε την σεισμική αναβάθμιση των κτηρίων και παραδέχτηκε ότι ο ΟΑΣΠ κάνει μεγάλο έργο.

Από την πλευρά του ο Άκης Τσελέντης μιλώντας στον ΑΝΤ1 προειδοποίησε ότι πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, έως και 6 Ρίχτερ.

Αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων τόνισε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Επιπλέον έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

«Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», σημείωσε.

Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επιτέθηκε εκ νέου στον Ευθύμιο Λέκκα υποστηρίζοντας ότι κακώς είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθώς δεν μπορεί να ηγείται ένας γεωλόγος ενός τέτοιου φορέα.

Ακούστε τι είπαν οι σεισμολόγοι: