Η Αττική προβληματίζει τους ειδικούς - Το τρίτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών

 
Η Αττική προβληματίζει τους ειδικούς

Ενημερώθηκε: 09/01/21 - 09:45

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το τρίτο κύμα του κοροναϊού κρούουν οι ειδικοί γι' αυτό άλλωστε και παρατάθηκε κατά μία βδομάδα το lockdown

Οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων θα επιβάρυνε σε ικανό ποσοστό το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς η κινητικότητα – η οποία ούτως ή άλλων είναι αυξημένη από τις Γιορτές και μετά – θα αυξανόταν ακόμα περισσότερο.

Μετά την απόφαση και την ανακοίνωση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άρση των μέτρων περιορισμού, καθώς ο κίνδυνος να ξεφύγει εκ νέου η κατάσταση, θα ήταν μεγάλος. Ως εκ τούτου, η απόφασή τους να κρατήσουν τα καταστήματα κλειστά ήταν μονόδρομος.

Σαρηγιάννη να εκφράζει φόβους για 2.000 κρούσματα την ημέρα αν ανοίξουν ταυτόχρονα

Προβληματισμός υπάρχει και για το ταυτόχρονο άνοιγμα λιανεμπορίου και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τον κ.

Η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα και αναλόγως θα παρθούν οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα υπόλοιπα μέτρα που συνθέτουν το lockdown στη χώρα.

Έτσι, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν θα αρθεί το σκληρό lockdown είτε με την επιστροφή στο σχολείο των μεγαλύτερων μαθητών, είτε με το άνοιγμα του click away, είτε και των δύο.

Σε κάθε περίπτωση η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, φανέρωσε την προτίμηση των ειδικών σε περίπτωση που κληθούν να ανοίξουν μόνο μία δραστηριότητα.

Ποιες περιοχές προβληματίζουν τους ειδικούς

Εντονη ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, όπου, αντίθετα με την εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει, εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης (μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό), τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής και κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική και στον κεντρικό τομέα των Αθηνών.

Ενδεικτικά, στο μικροσκόπιο έχουν μπει περιοχές όπως η Χαλκηδόνα, το Γαλάτσι, ο Βύρωνας, το Περιστέρι, το Ζεφύρι, ο Ασπρόπυργος, το Ίλιον, το Κερατσίνι και το Μενίδι

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έχει αυξηθεί, από 450 που ήταν στις 25 Δεκεμβρίου σε 550, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτή η εικόνα θα οδηγήσει σε αύξηση και των διασωληνωμένων ασθενών σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 25 έως 35 ετών και εκφράζονται φόβοι ότι αυτοί θα μεταφέρουν τον ιό σε ηλικιωμένα άτομα της οικογένειάς τους.

Στα θετικά είναι ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνολικά στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί και η γενική εικόνα της χώρας είναι καλή σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 721 νέα κρούσματα της COVID-19 και 49 θάνατοι ασθενών. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 386 ασθενείς. Από τα νέα κρούσματα, τα 252 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 94 στη Θεσσαλονίκη.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατονόμασε τις περιοχές αυξημένης επιτήρησης και πρόσθετων περιοριστικών μέτρων (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Αλίαρτος-Θεσπιές, Κοζάνη, Βόιο, Εορδαία και τοπικές κοινότητες των περιφερειακών ενοτήτων Φλώρινας, Φθιώτιδας, Λασιθίου και Ροδόπης), ενώ έκανε έκκληση στους κάτοικους Βοιωτίας (25 κρούσματα), Δυτικής Αττικής (35), Κοζάνης (20), Ροδόπης (11) και Χαλκιδικής να δείξουν αυξημένη προσήλωση στα μέτρα προστασίας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

 Νίκος Καπραβέλος: Βιώσαμε ανείπωτη τραγωδία

«Αν ακούω ότι οι νεκροί είναι λίγοι, δεν πήραμε κανένα μάθημα. Βιώσαμε ανείπωτη τραγωδία. Δεν έχει κάνει με αριθμούς, αλλά με οικογένειες. Να μη πάθουμε τα ίδια Φεβρουάριο και Μάρτιο. Να προσέξουμε τον Γενάρη. Ο ιός είναι εδώ δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Ο ιός ολοκληρώνει το κύκλο του τον Μάρτιο» τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο «MEGA .

«Να μη βιώσουμε τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος στο τρίτο» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά στην Θεσσαλονίκη και εν γένει την βόρεια Ελλάδα, που έως τώρα επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα υπήρξε τον Οκτώβριο.

«Τότε έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα και δεν λήφθηκαν. Δεν υπολογίστηκε το ιικό φορτίο και η διασπορά. Αφέθηκε ο ιός και έκανε μεγάλη καταστροφή.
Ακόμα την βιώνουμε» σημείωσε, υποδεικνύοντας την αργή αποκλιμάκωση των εισαγόμενων στις ΜΕΘ αλλά και όσων εκδημούν από την Covid-19.