Η ΔΕΗ "επιστρατεύει" εισπρακτικές εταιρείες για τους κακοπληρωτές

 
Η ΔΕΗ "επιστρατεύει" εισπρακτικές εταιρείες για τους κακοπληρωτές

Ενημερώθηκε: 08/03/17 - 20:25

Ο διοικητής της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης κατά την ενημέρωση που έκανε στη Βουλή αποκάλυψε την πρόθεση της ΔΕΗ να αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρείες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κακοπληρωτών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η ΔΕΗ θα έρθει σε συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία προκειμένου να αρχίσουν να εισπράττονται χρέη από στρατηγικούς κακοπληρωτές, «όχι πελάτες που δεν έχουν αλλά άλλους από αυτούς που μπορούν αλλά συνειδητά δεν πληρώνουν», όπως ανέφερε.

Αποκάλυψε επίσης πώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ έχουν εκτιναχθεί στα 2,6 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

«Η πολιτική μας με τα ληξιπρόθεσμα έγιναν με διευκολύνσεις, πιέσεις σε μεγαλύτερους οφειλέτες που αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Περίπου 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ χρωστάνε πάνω από 500 εκ. ευρώ. Αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ. Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα με ρευματοκλοπή» ανέφερε.

«Αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ποιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων με διεθνή εμπειρία. Έχουν συστήματα δικά τους με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάσει ιστορικά στοιχεία, ανάλυση κατάστασης του κάθε πελάτη. Πολύ πιο σοφιστικέ μεθόδους. Μας έχουν υποσχεθεί πως η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%. Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα μας δώσει μεγάλη ανάσα», συμπλήρωσε.

ΔΕΗ: Δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών

«Δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης», αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σχετικά Θέματα:

Στα “μαλακά” έπεσαν οι εισπρακτικές μετά από 8 χρόνια εισαγγελικής έρευνας

ΔΕΗ: Νέα παράταση στις 36 δόσεις