Η ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται την... σιγή ασυρμάτου

Η ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται την... σιγή ασυρμάτου
Ενημερώθηκε: 28/03/19 - 19:55

Με ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται την δυσλειτουργία του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών TETRA. Ένα σύστημα που δημιούργησε και ιδιαίτερα προβλήματα και στην φονική πυρκαγιά στο Ματι, που είχε ως τραγικό απολογισμό 100 θύματα.

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ενημέρωσε με έκτακτη οδηγία 41 αστυνομικές υπηρεσίες, ικαθώς και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το πρόβλημα και επισημαίνει πως το σύστημα TETRA θα χρησιμοποιείται πλέον «ως βοηθητικό, συμπληρωματικό σύστημα επικοινωνιών» παράλληλα με το «βασικό σύστημα επικοινωνιών (VHF, αναλογικό)».

Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζει σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις ασύρματες επικοινωνίες των Υπηρεσιών της στην περιοχή της Αττικής, τα εξής:

«Οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάζουν αναλυτικά το πλαίσιο των ζητημάτων που ανέκυψαν κατά τη λειτουργία του δικτύου των ασύρματων επικοινωνιών, αμέσως μετά την παραλαβή του έργου μέχρι σήμερα, ώστε να προσδιοριστούν επακριβώς οι συνθήκες και τα αίτια που προκαλούν τις καταγραφείσες δυσλειτουργίες.

Σκοπός είναι να προκριθούν οι αναγκαίες τεχνικές λύσεις που θα βελτιστοποιήσουν την όλη διαδικασία, ώστε οι ασύρματες επικοινωνίες να προσδίδουν στις αστυνομικές Υπηρεσίες τη βέλτιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση που απαιτεί το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, αποφασίστηκε να λειτουργούν παράλληλα και συνδυαστικά το αναλογικό και το ψηφιακό σύστημα.

Με τη ρύθμιση αυτή καλύπτονται όλες οι περιοχές της Αττικής και διασφαλίζεται ικανοποιητικό επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργικότητας των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με αίσθημα ευθύνης, επιδιώκει το θέμα των ασύρματων επικοινωνιών να διευθετηθεί κατά τρόπο που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών, έχοντας ως κυρίαρχο γνώμονα την ασφάλεια των αστυνομικών που επιχειρούν καθημερινά για την προστασία του κοινωνικού συνόλου».