Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την προσφυγή της Ευρωπαίας Εισαγγελέως: Το παρασκήνιο της απόφασης και το σκεπτικό

 
αρειος παγος

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 24/06/26 - 12:32

Με συντριπτική πλειοψηφία (72 ψήφους υπέρ και 10 κατά), η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) και της επικεφαλής της, Λάουρα Κοβέσι.

Η EPPO στρεφόταν κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) να παρατείνει για δύο έτη, αντί για πέντε που είχε αποφασίσει το Κολέγιο στο Λουξεμβούργο, τη θητεία των τριών Ελλήνων εντεταλμένων ευρωεισαγγελέων (Π. Πανανδρέου, Χ. Θάνου, Δ. Μουζάκη).

Το σκεπτικό της απόρριψης

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε κεκλεισμένων των θυρών ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στερείται του δικαιώματος να προσφύγει για λογαριασμό των δικαστικών λειτουργών.

Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, δικαίωμα προσφυγής στην Ολομέλεια έχουν αποκλειστικά οι ίδιοι οι θιγόμενοι δικαστές ή εισαγγελείς, και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση του ΑΔΣ δεν ήταν ομόφωνη αλλά υπήρξε μειοψηφία τουλάχιστον δύο ψήφων — όρος που δεν πληρούνταν, καθώς το ΑΔΣ είχε αποφασίσει ομόφωνα.

Η σύγκρουση Ευρωπαϊκού και Εθνικού Δικαίου

Κατά τη σύντομη διαδικασία, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σπύρος Βλαχόπουλος, εκπροσωπώντας τις θέσεις της EPPO, εστίασε στην υπεροχή του ενωσιακού δικαίου.

Τόνισε ότι το Κολέγιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είχε ήδη ανανεώσει ομόφωνα τη θητεία των εισαγγελέων για μια πενταετία και προειδοποίησε ότι η αποσπασματική διαχείριση των θητειών από κάθε κράτος-μέλος απειλεί την ενότητα του νεότευκτου ευρωπαϊκού θεσμού.

Παράλληλα, πρότεινε την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την οριστική επίλυση της αρμοδιότητας, άποψη με την οποία συντάχθηκε και η μειοψηφία των 10 αρεοπαγιτών.

Από την άλλη πλευρά, το 11μελές ΑΔΣ είχε κρίνει ότι η ελληνική νομοθεσία και το Σύνταγμα αναθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστών στα εγχώρια όργανα.

Έτσι, επέλεξε τη διετή παράταση (έως το 2028) αντί της πενταετούς ανανέωσης, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης των σοβαρών δικογραφιών που εκκρεμούν στα χέρια των τριών εισαγγελέων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι υποθέσεις που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το επιχείρημα της EPPO

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υποστήριξε ότι το ελληνικό ΑΔΣ είναι αρμόδιο μόνο για μεταθέσεις, προαγωγές και τοποθετήσεις εντός της ελληνικής επικράτειας και όχι για τη θητεία λειτουργών που έχουν ήδη διοριστεί και υπηρετούν έναν ευρωπαϊκό θεσμό, ο οποίος διέπεται από ειδικούς κανονισμούς. Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ρητά «ανανέωση» πενταετούς διάρκειας και όχι «παράταση», όπως αυτή που αποφάσισε η ηγεσία του Αρείου Πάγου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ