Η ουκρανική κρίση και η ενέργεια: Γιατί «πήραν φωτιά» οι τιμές στα καύσιμα

 
Η ουκρανική κρίση και η ενέργεια: Γιατί «πήραν φωτιά» οι τιμές στα καύσιμα

Ενημερώθηκε: 23/02/22 - 11:10

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία έχει αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Χθες, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτινάχθηκε προς στιγμή στα 100 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή της τελευταίας 7ετίας, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 97 δολάρια.

Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά έχει αυξηθεί κατά 10% τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου ICE του Λονδίνου. Χθες, στο άνοιγμα, τα συμβόλαια αυξήθηκαν στα 934,7 δολάρια (συν 10,2%) στα 1000 κυβικά μέτρα, από την τιμή διακανονισμού της προηγούμενης ημέρας που είχε διαμορφωθεί στα 847,9 δολάρια.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι καθησυχαστικοί για το ενδεχόμενο της επάρκειας φυσικού αερίου, όχι όμως για τις τιμές. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, «η διαταραχή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο δεν αποκλείεται αν κλιμακωθεί η κρίση να υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές».

Χωρίς την Gazprom η Ευρώπη παραλύει

Περίπου το 43% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται, σύμφωνα, με την Eurostat με εισαγωγές από την Νορβηγία, την Εγγύς Ανατολή, τις ΗΠΑ, την Αλγερία και την Λιβύη. Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία καλύπτει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο κατά 55% από την Gazprom.

Την τελευταία δεκαετία οι Βρυξέλλες προσπάθησαν μέσα από σειρά ρυθμιστικών μέτρων να δημιουργήσουν ενιαία αγορά φυσικού αερίου στην ΕΕ. Έτσι η Gazprom μεταφέρει το φυσικό αέριο σε συγκεκριμένα σημεία στα εξωτερικά σύνορα και στη συνέχεια οι χώρες-μέλη προμηθεύονται τις ποσότητες που χρειάζονται. Με άλλα λόγια η Γερμανία μπορεί να αγοράσει, για παράδειγμα, από την Ρωσία φυσικό αέριο, το οποίο στη συνέχεια να διοχετεύσει στην Πολωνία ή την Ουκρανία. Προς το συμφέρον του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού είναι οι απευθείας διμερείς συμφωνίες αγοράς με χώρες-μέλη διότι έτσι διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την εξάρτηση.

Εδώ και καιρό η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγορεί την Gazprom ότι δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση για ενέργεια από την ΕΕ: «Η Gazprom τηρεί τις συμφωνίες, διοχετεύει ωστόσο στην ΕΕ την ελάχιστη ποσότητα που έχει συμφωνηθεί. Εύλογο επομένως το ερώτημα γιατί την ώρα που οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και η ζήτηση είναι τεράστια ένας πάροχος επιλέγει να μην αυξήσει την προσφορά έναντι του καλύτερου πελάτη που είναι η ΕΕ».

«Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο…»

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, για «πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες» στην Ευρώπη, η οποία «για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται με πόλεμο στα ανατολικά», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε πως οι γερμανικές προμήθειες αερίου είναι εξασφαλισμένες ακόμη και χωρίς επιπλέον παραδόσεις μέσω του Nord Stream 2. Ωστόσο ο Χάμπεκ, παραδέχθηκε ότι «η τιμή είναι ένα άλλο ζήτημα» και πρόβλεψε ότι οι τιμές του αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε να καθησυχάσει, λέγοντας πως οι ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για τον Nord Stream 2, αφού ο αγωγός δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας, μέσω Twitter, την απόφαση του Όλαφ Σολτς για τον Nord Stream 2, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο Γερμανός καγλελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε οδηγία να σταματήσει η πιστοποιήση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ωραία. Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!» έγραψε ο Μεντβέντεφ.

Για επίπτωση στις τιμές του φυσικού αερίου προειδοποίησε τους Αμερικανούς στο διάγγελμά του ο Μπάιντεν κατά την ανακοίνωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αναμένουν αύξηση των τιμών σε περίπτωση περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο. Η JPMorgan έχει προειδοποιήσει για 120 δολάρια ή ακόμη και 150 δολάρια το βαρέλι αργού πετρελαίου εάν διαταραχθούν οι ρωσικές εξαγωγές.

«Καίνε» οι τιμές στην Ελλάδα

Οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου που αγγίζουν τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι κακό σημάδι για την ελληνική οικονομία αλλά και για εμάς τους πρατηριούχους είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου.

Έχουν ξεφύγει ο τιμές των καυσίμων. Οι μειώσεις στην κατανάλωση καυσίμων είναι ορατές, όχι τόσο στην καθημερινότητα της εργάσιμης εβδομάδας, αλλά ιδίως τις Κυριακές που ο κόσμος κλείνεται στα σπίτια του.

Η μείωση του κύκλο εργασιών μας δεν κάνει κακό μόνο σε εμάς αλλά και στην οικονομία του κράτους γιατί, μειώνονται και οι φόροι που εισπράττει μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που είναι σημαντικό έσοδο για το κράτος.

Ενδεικτικά, στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων κυμαίνεται από 1,737 ευρώ το λίτρο μέχρι και 1,99 ευρώ.

Η αμόλυβδη των 100 οκτανίων στα πρατήρια του Δήμου Αθηναίων κυμαίνεται από 1,855 ευρώ το λίτρο μέχρι και 2,307 ευρώ το λίτρο.

Επίσης το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται από 1,169 ευρώ το λίτρο μέχρι 1,316 ευρώ το λίτρο.

Η εικόνα της τιμής των καυσίμων είναι πάνω κάτω η ίδια και στους περιφερειακούς δήμους της περιφέρειας Αττικής.

Αντίστοιχα στην περιοχή της νομαρχίας Θεσσαλονίκης η αμόλυβδη 95 οκτανίων ξεκινάει από 1,729 ευρώ το λίτρο η φθηνότερη και αγγίζει τα 2,028 η ακριβότερη.

Αντίστοιχα, η αμόλυβδη των 100 οκτανίων, στην ίδια περιοχή κυμαίνεται από 1,818 ευρώ το λίτρο μέχρι 2,145 ευρώ το λίτρο.