Η Πολεμική Αεροπορία σώζει ζωές αλλά την ίδια ποιος θα τη σώσει;

Η Πολεμική Αεροπορία σώζει ζωές αλλά την ίδια ποιος θα τη σώσει;
Ενημερώθηκε: 03/08/19 - 10:16

Τα στοιχεία για τις πτήσεις που κάνουν τα εναέρια μέσα της ΠΑ για αποστολές μεταφοράς ασθενών, είναι εντυπωσιακά.

Σ΄ ένα μήνα, τον Ιούλιο, έγιναν 760,4 ώρες πτήσεων μόνο για τέτοιου είδους αποστολές! Ο φόρτος εργασίας για τις μεταφορές ασθενών  αυξάνεται, όσο το σύστημα υγείας δεν μπορεί να καλύψει τους πολίτες του που ζουν στην περιφέρεια.

Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπει σε κανένα παζάρι και οι αεροπόροι κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει. Το πρόβλημα είναι ότι τα πτητικά μέσα της ΠΑ “φορτώνονται” με ώρες πτήσης οι οποίες οδηγούν φυσιολογικά σε απαραίτητες συντηρήσεις που δεν μπορούν να μην γίνουν. Τα προβλήματα σ΄ αυτό το τομέα είναι γνωστά. Χρήματα δεν υπάρχουν, προβλήματα πολλά υπάρχουν και ο συνδυασμός αυτών των δύο προκαλεί προβλήματα διαθεσιμότητας. Συνεπώς αν το ελληνικό κράτος έχει αποφασίσει ότι θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τις ζωές των πολιτών του στην ΠΑ, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να την βοηθήσει ώστε να μπορεί να εκτελεί απρόσκοπτα και αυτό το έργο. Δεν μπορεί να κάνει και το ΕΚΑΒ , χωρίς να ΄χει την ανάλογη υποστήριξη.

Το που θα βρεθούν τα λεφτά είναι θέμα των πολιτικών που δεκαετίες τώρα δεν …αξιώθηκαν να προσφέρουν περίθαλψη στους πολίτες όλης της ελληνικής επικράτειας. Λεφτά υπάρχουν και δεν το ΄χει μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου, το ΄χει γράψει ειδικά για την Άμυνα, ο Κων. Φράγκος σ΄ ένα άρθρο του στο Militaire.gr , στο οποίο πρότεινε μερικές δυσάρεστες για τους πολιτικούς, αλλά αναγκαίες λύσεις, προκειμένου να βρεθούν κονδύλια για την Άμυνα.

Τα στατιστικά στοιχεία

 

Αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν 132 ασθενείς από νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου σε νοσοκομεία αστικών κέντρων τον Ιούλιο, οπότε ξεπέρασαν τις 210 ώρες πτήσης μόνο για να βρεθούν κοντά στους συμπολίτες μας που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Συνολικά τις 760,4 ώρες πτήσης -πέραν της κύριας επιχειρησιακής αποστολής τους- συμπλήρωσαν τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας τον Ιούλιο, προκειμένου κυρίως να μεταφέρουν κατοίκους των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου σε νοσοκομεία των αστικών κέντρων, αλλά και να εκτελέσουν αποστολές αεροπυρόσβεσης-επιτήρησης καθώς και αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΑ, αεροσκάφη C-27j και C-130, ΕΜΒ-209 και ελικόπτερα Σούπερ Πούμα, AB-205 και AB-212 εκτέλεσαν 89 αποστολές τον Ιούλιο προκειμένου να μεταφέρουν 132 ασθενείς από νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου σε νοσοκομεία των αστικών κέντρων, συμπληρώνοντας 212,7 ώρες πτήσεως.

Την ίδια ώρα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, CL-215 PZL και εκπαιδευτικά Τ-41 πραγματοποίησαν 253 εξόδους για την κατάσβεση πυρκαγιών και για επιτήρηση συμπληρώνοντας 527,4 ώρες πτήσεως.

Εν τω μεταξύ ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και AB-205 πραγματοποίησαν 14 εξόδους σε ξηρά και θάλασσα για τον εντοπισμό και διάσωση αγνοούμενων.

Τα ελικόπτερα εντόπισαν 2 αγνοουμένους συμπληρώνοντας 20,3 ώρες πτήσεως.

Πηγή: Militaire