Η πρώτη Ανάσταση: Με εκκωφαντικούς κρότους και δονήσεις «η στιγμή που η ζωή νικά» σε Αθήνα, Πάτρα, Χίο και Κέρκυρα

 
Πρώτη Ανάσταση

Ενημερώθηκε: 04/05/24 - 13:11

Ο εορτασμός του Πάσχα κορυφώνεται με την Ανάσταση του Ιησού Χριστού, αλλά και τις πρώτες αναστάσεις που τελούνται με λαμπρότητα και κατάνυξη στους ιερούς ναούς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτο κλείνοντας την Εβδομάδα των Παθών.

H Πρώτη Ανάσταση μοιάζει συμβολικά με σεισμό, αφού γκρεμίζει τον παλιό κόσμο για να χτίσει ένα νέο, αυτόν της Βασιλείας των Ουρανών

Θορυβώδης η πρώτη ανάσταση στον Άγιο Κωνσταντίνο στην Ομόνοια.

Χίος: Εντυπωσιακή πρώτη Ανάσταση – Όλα έτοιμα για τον ρουκετοπόλεμο

Στη Χίο η πρώτη Ανάσταση, πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά με εντυπωσιακό τρόπο, με τον «ιπτάμενο ιερέα» να κλέβει την παράσταση.

 (φωτογραφία πάνω από politischios)

(φωτογραφία πάνω από politischios)

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Χίου, και φέτος αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατοντάδες πιστούς, που έσπευσαν να δουν τον π. Χρ. Γουρλή να μεταφέρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το αναστάσιμο μήνυμα.

Ο γνωστός κι ως «ιπτάμενος ιερέας» για άλλη μία χρονιά εντυπωσίασε με το σάλτο του από την Ωραία Πύλη προκειμένου να σκορπίσει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο δαφνόφυλλα, σύμβολα της νίκης του Χριστού, την ώρα που οι πολυέλαιοι της εκκλησίας κουνήθηκαν -σαν από σεισμό- και οι πιστοί χτύπησαν τις πάγκες, τα στασίδια, συμμετέχοντας με αυτό τον ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου.

Την ίδια ώρα όλα είναι έτοιμα στον Βροντάδο της Χίου, για τον απόλυτο άρχοντα των εθίμων του Πάσχα στο νησί, τον ρουκετοπόλεμο, που και αυτή τη χρόνια αποδείχθηκε πραγματικός μαγνήτης για την έλευση μεγάλου τουριστικού ρεύματος από πολλά μέρη της Ελλάδας και την Τουρκία.

Η ρίψη ρουκετών, θα γίνει με τάξη και σε καθορισμένες ώρες, με απόλυτη παύση την ώρα έλευσης των κατοίκων στις δύο Εκκλησίες Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερειθιανής, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Κώστας Μούνδρος Πρόεδρος του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ο Δήμος θα επιληφθεί για την αποκατάσταση των όποιων ζημιών σημειωθούν σε κτίρια, πρόσθεσε.

Πρώτη Ανάσταση, με θόρυβο, στην Πάτρα: Τα μαγαζιά πετούν εμπορεύματα στους δρόμους – Ένα έθιμο χρόνων

Για περισσότερα από 100 χρόνια οι έμποροι του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, τηρούν το έθιμο που θέλει να προκαλούν μεγάλο θόρυβο, μόλις οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπήσουν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για την πρώτη Ανάσταση

Κέρκυρα: Το έθιμο των μπότηδων

Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη και στην Κέρκυρα. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο νησί των Φαιάκων είναι η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία πραγματοποιείται το Μεγάλο Σάββατο, στις 9.00 το πρωί. Πρόκειται για την αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου, που πραγματοποιείται σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη σιτοδεία.

Νωρίτερα έγινε η αναπαράσταση του Σεισμού μετά την Ανάσταση του Κυρίου, που πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), στην Πλακάδα του Αγίου. Μετά το πέρας της λιτανείας, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως οι καμπάνες όλων των εκκλησιών σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (μπότηδες). Πρόκειται για το έθιμο της «Πρώτης Ανάστασης».

Αμέσως μετά στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), αναβιώνει το έθιμο της «Μαστέλας». Σ’ ένα στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες βαρέλι γεμάτο νερό, οι περαστικοί ρίχνουν κέρματα, κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία (κωδωνοκρουσίες) της πρώτης Ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη «Μαστέλα» λαμβάνει και το περιεχόμενό της.

Η πρώτη Ανάσταση στο «Διαβολοπάζαρο» της Πρέβεζας

Στην Πρέβεζα, αμέτρητα πήλινα σκεύη σπάνε στις 11:00 του Μεγάλου Σαββάτου, στο «Σαϊτάν Παζάρ». Είναι το έθιμο της πρώτης Ανάστασης σε ένα γραφικό λιθόστρωτο δρομάκι, στο «διαβολοπάζαρο των Τούρκων», στην καρδιά της πόλης. Το έθιμο, έρχεται από την Τουρκοκρατία και το τηρούν από γενιά σε γενιά οι καταστηματάρχες, για να στείλουν το χαρούμενο μήνυμα της Ανάστασης. Μόλις ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαράλαμπους σημάνει την πρώτη Ανάσταση, οι ήχοι των κροτίδων διαπερνούν την πόλη, ενώ οι πιστοί ντόπιοι και επισκέπτες σπάζουν στο πλακόστρωτο του Σαϊτάν εκατοντάδες πήλινα κανάτια. Στην σκλαβωμένη Ελλάδα, οι Πρεβεζιάνοι, έφτιαχναν μόνοι τους κροτίδες, για να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους, τις άγιες μέρες του Πάσχα. Το έθιμο ολοκληρώνεται με κεράσματα. Οι καταστηματάρχες προσφέρουν στον κόσμο παραδοσιακά γλυκά.

Κοζάνη: Ανάσταση στο νεκροταφείο της πόλης

Με κατάνυξη και συγκίνηση οι κάτοικοι της Κοζάνης μικροί και μεγάλοι υποδέχονται το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού, στο νεκροταφείο της πόλης. Το νεκροταφείο της πόλης θα κατακλύσουν και σήμερα Μ. Σάββατο χιλιάδες κάτοικοι τα μεσάνυχτα του Μ Σαββάτου που εδώ και χρόνια παρακολουθούν την Αναστάσιμο λειτουργία, στον συγκεκριμένο χώρο. Σύμφωνα με το έθιμο που κρατάει χρόνια, οι πιστοί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου πηγαίνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κοζάνης, στα Κοιμητήρια της πόλη, προκειμένου να αισθανθούν δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ