Η συγκλονιστική λεία αξίας 50 εκατ. ευρώ της σπείρας των Ρομά (ΦΩΤΟ)

Η συγκλονιστική λεία αξίας 50 εκατ. ευρώ της σπείρας των Ρομά (ΦΩΤΟ)
Ενημερώθηκε: 26/06/17 - 16:38

Συγκλονίζουν τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στο τριώροφο στο Πάτημα Χαλανδρίου καθώς δεν υπήρχε όχι απλά γωνιά αλλά ούτε και... συσκευή στο οίκημα που να μην έκρυβε κάτι από την λεία των ληστών που είχαν «αδειάσει» κάθε σπίτι που είχε βρεθεί στον δρόμο τους.

Μέσα σε λεκάνες, φούρνους, κάδους, ψυγείο, και σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος η αστυνομία βρήκε πάνω από 700 κιλά κοσμήματα και ασημικά όπου η αξία τους ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.

Οι σπείρες που είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.000 ληστείες με λεία περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας όταν και συνελήφθησαν τα πρώτα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων τον Νοέμβριο του 2016.

«Από την περασμένη Παρασκευή βρίσκονται στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ πάνω από 700 κιλά χρυσαφικά και κοσμήματα, καθώς και άλλα τιμαλφή και κειμήλια, όπως πολύτιμοι λίθοι, συλλεκτικά νομίσματα, θρησκευτικές εικόνες και άλλα αντικείμενα, τα οποία ξεπερνούν σε αξία τα 10.000.000 ευρώ και προέρχονται από τη δράση του γνωστού εγκληματικού δικτύου», δήλωσε κατά την παρουσίαση ο διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης.

Από τις έρευνες σε χώρους αλλά και στο τριώροφο στο Πάτημα Χαλανδρίου που συνδέεται με τον 43χρονο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 700 κιλά χρυσαφικά, κοσμήματα, τιμαλφή, όπου ανάμεσα τους περιλαμβανόταν: πετράδια συνολικής αξίας που προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ, χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 105.000 ευρώ, ρολόγια επώνυμων εταιρειών μεγάλης χρηματικής αξίας, χρυσές λίρες, πλήθος επώνυμων αναπτήρων μεγάλης χρηματικής αξίας, συλλεκτικά νομίσματα σε διάφορες μορφές, ικανός αριθμός πλακών καθαρού ασημιού και άλλων χρυσών και ασημένιων αντικειμένων και μεγάλος αριθμός χριστιανικών εικόνων διαφόρων επεξεργασιών και μεγεθών.

Το χρονικό

«Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει χειριστεί διαχρονικά η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Είχα τονίσει, κατά την εξάρθρωσή της τον περασμένο Νοέμβριο, ότι η αποδόμηση των οργανώσεων αυτών συνιστά ένα αποφασιστικό, ένα καίριο «χτύπημα» στο πλέον δομημένο και άρτια οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε συστηματικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας στον τομέα των ληστειών και των διαρρήξεων», ανέφερε ο Χρήστος Παπαζαφείρης.

«Σε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, με πάνω από χίλιους αστυνομικούς και τριάντα επτά δικαστικούς λειτουργούς, συλλάβαμε 41 μέλη του εγκληματικού δικτύου, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, πραγματοποιήσαμε δεκάδες έρευνες και κατασχέσαμε πάνω 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες, πλήθος χρυσαφικών - κοσμημάτων μεγάλης αξίας και περισσότερα από 60 πολυτελή οχήματα. Παράλληλα, συνδέσαμε προανακριτικά περισσότερες από τριακόσιες υποθέσεις με τη δράση του εγκληματικού αυτού δικτύου», πρόσθεσε

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2017, η αστυνομία, όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαζαφείρης, πραγματοποίησε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και άνοιξε συγκεκριμένες θυρίδες σε τραπεζικά καταστήματα. Μάλιστα, σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ελευσίνα βρέθηκε θυρίδα μέλους της οργάνωσης, που περιείχε 120.010 ευρώ, ποσό το οποίο κατασχέθηκε.

Πρόσφατα η αστυνομία προχώρησε σε 7 ακόμη ταυτοποιήσεις μελών του εγκληματικού δικτύου, σε δεκάδες καινούργιες εξιχνιάσεις, με αφαιρεθέντα αντικείμενα αξίας άνω των 6.000.000 ευρώ, αλλά και σε έρευνες που απέφεραν κατασχέσεις κλοπιμαίων, η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί, στις 16 Ιούνιου 2017, η σύλληψη ενός 43χρονου και μιας 40χρονης, οι οποίοι, μέσω νομιμοφανών ενεχυροδανειστηρίων, διέθεταν για ρευστοποίηση στην αγορά, κοσμήματα, ρολόγια και λοιπά τιμαλφή, τα οποία προέρχονταν από τη δράση του εγκληματικού δικτύου αλλά και από τη δράση άλλων κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου.

Στη συνέχεια, έγιναν πολλές έρευνες σε χώρους και σε τριώροφο κτίσμα στο Πάτημα Χαλανδρίου, που συνδέεται με τον 43χρονο συλληφθέντα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 700 κιλά χρυσαφικά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.

Όπως τόνισε ακόμη ο κ. Παπαζαφείρης, η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή των ερευνών, ενώ η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά και για άλλες παράνομες δραστηριότητες, αλλά και διασυνδέσεις του εγκληματικού δικτύου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σημειώνεται, ότι στην παρουσίαση παραβρέθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις μεγάλες επιτυχίες της αστυνομίας.