Ικανοποιημένη η ελληνοκυπριακή πλευρά από τα αποτελέσματα του δείπνου

 
Ικανοποιημένη η ελληνοκυπριακή πλευρά από τα αποτελέσματα του δείπνου

Ενημερώθηκε: 05/06/17 - 17:58

Απόφαση για την σύγκλιση νέας διάσκεψης στην Γενεύη τον Ιούνιο, ελήφθη κατά τη διάρκεια τρίωρου δείπνου που παρέθεσε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες στους Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον Ακιντζί. Σύμφωνα διπλωματικές πηγές, κατά την διάρκεια του δείπνου υπήρξε ένταση , διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών και αρκετά «σκαμπανεβάσματα».

Η απόφαση για την σύγκλιση της νέας διάσκεψης δεν προσδιορίζεται με ακριβή ημερομηνία κάτι που αφήνει το παράθυρο να μην πραγματοποιηθεί τελικά αν δεν υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.

Το αποτέλεσμα αυτό αφήνει ικανοποιημένη την ελληνοκυπριακή πλευρά, και αυτό γιατί στην ανακοίνωση που διάβασε μετά το τέλος του δείπνου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Γκουτέρες «όλοι συμφώνησαν ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο κοινότητες».

Πριν τη νέα συνάντηση Θα υπάρξει προετοιμασία της διάσκεψης, με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Άιεντε, να έρχεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την Ε.Ε. για τη σύνταξη ενός εγγράφου, το οποίο θα είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες κάτι που ζητούσε και η Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει εντωμεταξύ σήμερα, 5 Ιουνίου, από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσινγκτον, όπου την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μάικ Πενς. Θα έχει επίσης και σειρά επαφών με άλλους αξιωματούχους της Αμερικανικής Κυβέρνησης, ενώ θα προσφωνήσει το ετήσιο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και θα μιλήσει στο συνέδριο που διοργανώνει η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα συνοδεύεται στην αμερικανική πρωτεύουσα από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, θα είναι ο κύριος ομιλητής στο συνέδριο της Αερικανο-εβραϊκής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 μ.μ. (ώρα Ουάσινγκτον). Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του η Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή. Στις 6 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας και Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ κ. Γκίλαρντ Έρνταν, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας κ. Μπον Κόρκερ.

Θα δεχθεί επίσης τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕxxonMobil κ. Ντάρεν Γουντς και άλλα στελέχη της εταιρείας, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτουν προς τιμή του τα στελέχη της ΠΣΕΚΑ. Στις 7 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο German Marshall Fund, όπου σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, θα μιλήσει με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος: Προκλήσεις, Ευκαιρίες και ο Δρόμος μπροστά» και στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην εκδήλωση.

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, στο οποίο θα παραστούν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος και αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κυβέρνησης, και στη συνέχεια θα του απονεμηθεί το βραβείο «Συρματόπλεγμα» (Barbed Wire Award). Στις 8 Ιουνίου ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μάικ Πένς. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 2μμ (ώρα Ουάσινγκτον).
Το απόγευμα θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον και της εταιρείας ExxonMobil. Στις 9 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί τον Εκτελεστικό Διευθυντή του AIPAC Κ. Χάουαρντ Κορ. Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί που τον συνοδεύουν, καθώς επίσης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα έχουν επαφές με στελέχη της Αμερικανικής Κυβέρνησης και με αμερικανικές εταιρείες Ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το απόγευμα της 9ης Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Κύπρο.

Σχετικά Θέματα:

Ικανοποίηση Αναστασιάδη μετά την συνάντηση με Γκουτέρες-Προς νέα διάσκεψη

Όλα τα σχετικά θέματα με το Κυπριακό, ΕΔΩ