Κ.Αχ.Καραμανλής: "Η διαφορά μας με την πολιτική του Ελσίνκι είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά μας δικαιώματα"

 
Κ.Αχ.Καραμανλής: "Η διαφορά μας με την πολιτική του Ελσίνκι είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά μας δικαιώματα"

Ενημερώθηκε: 15/04/21 - 11:34

Μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και στην εκπομπή Evening Report. Επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο. «Η διαφορά μας όμως με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, η διαφορά μας με την πολιτική του Ελσίνκι, είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά μας δικαιώματα», πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι ήταν ο κ. Σημίτης που άνοιξε με το άρθρο του έναν διάλογο, που δεν θα έπρεπε να είχε ανοίξει, σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο. Ενώ όσον αφορά στην απάντηση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σχολίασε: «Όταν προκαλείσαι, πρέπει να απαντάς».

Ο κ.Καραμανλής υπενθύμισε ότι το Ελσίνκι είχε δύο πτυχές: Την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Νέα Δημοκρατία να λέει τότε ότι διεύρυνση χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν αδιανόητη. Όμως, ταυτόχρονα, η Τουρκία έγινε υποψήφιο μέλος προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που επιζητούσε από τη δεκαετία του 1960, αλλά χωρίς να κληθεί να αναγνωρίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παίρνοντας για παράδειγμα πίσω το casus belli. Και μάλιστα, στην παράγραφο 4 του Ελσίνκι γινόταν αναφορά σε θέματα συναφή με συνοριακές διαφορές, κάτι το οποίο δεν είχε δεχθεί ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση.

Όσον αφορά στη διεύρυνση του κυβερνώντος κόμματος με πρόσωπα από το χώρο της κεντροαριστεράς, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «τα ισχυρά κόμματα με βαθιές ρίζες, όπως η Νέα Δημοκρατία, δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από τη διεύρυνση. Έχουμε ανοιχτές πόρτες σε όλα τα στελέχη, που ασπάζονται τις αρχές μας», σημειώνοντας ότι οι πολίτες άλλωστε επιθυμούν όποιος έχει θέση ευθύνης να ασπάζεται τις αρχές της παράταξης και να κάνει σωστά τη δουλειά του.

«Είμαστε το κόμμα της συνεννόησης και της συναίνεσης. Ο αρχηγός και Πρωθυπουργός μας έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι επιζητά τη συνεννόηση. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αφήσει τη μιζέρια και τη διχόνοια», τόνισε επίσης ο κ. Καραμανλής.