«Κανόνι» βάρεσε και ο ιστορικός Πήγασος- Στον δρόμο 450 εργαζόμενοι

 
«Κανόνι» βάρεσε και ο ιστορικός Πήγασος- Στον δρόμο 450 εργαζόμενοι

Ενημερώθηκε: 12/06/17 - 10:00

Την περασμένη εβδομάδα ο ΔΟΛ άλλαξε σελίδα. Το ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας έφερε το «κανόνι» σε έναν ακόμη μεγάλο όμιλο των media καθώς ο Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα που εκδίδει τις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία», τέθηκε από την περασμένη εβδομάδα σε τροχιά ειδικής διαχείρισης, με άμεσο κίνδυνο μάλιστα να οδηγηθεί σε οριστικό λουκέτο, καθώς οι δύο εφημερίδες του δεν κυκλοφορούν πια στα περίπτερα.

Φώτης Μπόμπολας

Ο ιδιοκτήτης του Πήγασου , που παρέλαβε τα ηνία της επιχείρησης πριν από τρία χρόνια, από τον ιδρυτή της και πατέρα του Γιώργο, δηλώνει πλέον πλήρη αδυναμία διαχείρισης των οικονομικών προβλημάτων του ομίλου.

Μετά τον Σταύρο Ψυχάρη και ο Φώτης Μπόμπολας αποσύρεται από τα media, αφήνοντας επί πέντε μήνες απλήρωτους και τώρα άνεργους περίπου 450 εργαζομένους, αλλά κι ένα φέσι 162 εκατ. ευρώ στις τράπεζες από δάνεια που έχει πάρει και αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει. Τα δύο πρόσωπα που μέχρι πριν από έναν χρόνο συζητούσαν το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους, επιδιώκοντας την απόλυτη κυριαρχία στα ελληνικά ΜΜΕ, εγκατέλειψαν τους ομίλους τους, αλλά και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αφήνοντας στον δρόμο συνολικά περίπου 900 δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους. Η κατάρρευση των δύο ομίλων προκαλεί ήδη καραμπόλες και αλλαγή των συσχετισμών στα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς το κενό τους φιλοδοξούν να καλύψουν με νέες προσπάθειες νέοι και ισχυροί επενδυτές.

εφημερίδων

Το ιστορικό «Εθνος», που το 1981 άλλαξε τη μορφή των ελληνικών κυκλοφορώντας πρώτο σε σχήμα ταμπλόιντ, δεν κυκλοφόρησε την περασμένη Κυριακή στα περίπτερα και δεν θα κυκλοφορήσει ούτε σήμερα, καθώς οι εργαζόμενοι στον Πήγασο αποφάσισαν να παρατείνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» που επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία της, όπως και η λειτουργία των ιστοσελίδων του ομίλου (ethnos.gr, imerisia.gr, sentragoal.gr, life.gr, womenonly.gr, elle.gr, cinemag.gr και caranddriver.gr).

Η συνέχεια στη Δικαιοσύνη

δίωξη κατά του Γιώργου Μπόμπολα

Ο οικονομικός εισαγγελέας άσκησε ως ηθικού αυτουργού, καθώς ήταν αυτός που είχε υπογράψει τη δανειακή σύμβαση. Μαζί του θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτή δύο ακόμα στελέχη της Πήγασος αλλά και 20 τραπεζικά στελέχη από τις τρεις πιστώτριες τράπεζες που χειρίστηκαν τα δάνεια και εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις

Κατά του Φώτη Μπόμπολα θα κινηθούν και οι εργαζόμενοι του Πήγασου, οι οποίοι πραγματοποιώντας γενική συνέλευση την Παρασκευή χρησιμοποίησαν διόλου κολακευτικές εκφράσεις για τον εργοδότη τους, ενώ εξοργίστηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι τους απαγορεύει και να εισέλθουν ξανά στον χώρο της εργασίας τους. Τελικώς οι εργαζόμενοι του Πήγασου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στον πρώτο όροφο του ΕΔΟΕΑΠ και αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις κρατώντας τα έντυπα κλειστά. Η τριμερής συνάντηση που είχαν νωρίτερα με τον εκδότη Φώτη Μπόμπολα δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Τους διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς όλα πλέον είναι στα χέρια των τραπεζών.

Μετά από αυτό η οργή τους τούς οδήγησε στο να υπερψηφίσουν την πρόταση για συνέχιση της απεργίας ως την Τρίτη οπότε και θα ξανασυνεδριάσουν. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης υπήρξε ένταση καθώς μεγάλη μερίδα εργαζομένων ζήτησε αναστολή της απεργίας για να μην απαξιωθούν οι τίτλοι. Ωστόσο, η πρόταση καταψηφίστηκε δίχως καν να χρειαστεί καταμέτρηση.

Από τα 300.000 φύλλα στην καταστροφή

Η εφημερίδα που ο Γιώργος Μπόμπολας ξεκίνησε να χτίζει μαζί με τον Αλέκο Φιλιππόπουλο το 1981 και άλλαξε τη πορεία του ελληνικού Τύπου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Μια εφημερίδα που πουλούσε καθημερινά 300.000 φύλλα και τα έβαλε με τον Γιώργο Κοσκωτά, καταρρέει δραματικά χωρίς να τιμά στο ελάχιστο την ιστορία του

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Πήγασο ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2015. Εναν χρόνο αργότερα, ο Φώτης Μπόμπολας άρχισε να απειλεί τις τράπεζες ότι «θα τους χαρίσει τα κλειδιά του μαγαζιού του» αν δεν του ρυθμίσουν τα δάνεια για να μπορέσει να βρει επενδυτή. Οι διαβουλεύσεις με τις τράπεζες κράτησαν περίπου 12 μήνες, ο Φώτης Μπόμπολας διασφάλισε πρόσθετο δανεισμό, αλλά δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ομίλου του.

Τα 35 χρόνια ένδοξης πορείας του «Εθνους», της εφημερίδας που έφερε στην Ελλάδα την εποχή του ταμπλόιντ επιτυγχάνοντας απίστευτα υψηλές κυκλοφορίες, διακόπηκε άδοξα.

Το ναυάγιο του Πήγασου που κατέρρευσε με ρεκόρ αρνητικών κεφαλαίων (-172 εκατ. ευρώ) είναι, όπως όλα δείχνουν, μη αναστρέψιμο.

Στη δεύτερη τριμερή συνάντηση για την Πήγασος, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 9 Ιουνίου, ο Φ. Μπόμπολας δήλωσε ότι το κλειδί είναι οι τράπεζες, καθώς μετά την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων δεσμεύτηκαν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εταιρειών.

Στο μεταξύ οι πιστώτριες τράπεζες με τις οποίες ο επιχειρηματίας δήλωνε ότι διαπραγματευόταν επί μήνες για να βρει λύση ρύθμισης των δανείων λόγω της εισόδου του Ιβάν Σαββίδη στον καταχρεωμένο Πήγασο δήλωσαν αιφνιδιασμένες από την πώληση των μετοχών της Τηλέτυπος, καθώς συμπεριλαμβάνονταν σε διμερές μνημόνιο τραπεζών - Πήγασου στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των δανείων με option ενεχύρου.

Οι τίτλοι τέλους για την Πήγασος έπεσαν και τυπικά στις 8 Ιουνίου με την καταγγελία του κοινοπρακτικού δανείου των 80 εκατ. ευρώ που είχε πάρει η εκδοτική εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επανυπολογισμός συντάξεων: Μέχρι 277 ευρώ απώλεια για 2 εκατ. συνταξιούχους

Ζάκυνθος: Σκάφος με 19 επιβαίνοντες προσέκρουσε σε βράχο - Υπάρχει τραυματίας

Έξι ώρες χωρίς τρόλεϊ και λεωφορεία αύριο Τρίτη (13/6)