Κατακόρυφη άνοδος των αιτούντων άσυλο μεταναστών

 
Κατακόρυφη άνοδος των αιτούντων άσυλο μεταναστών

Ενημερώθηκε: 05/04/16 - 14:21

Ενώ συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, ραγδαία αυξάνεται ο ρυθμός που οι φιλοξενούμενοι σε hot spots της Λέσβου και της Χίου πρόσφυγες και μετανάστες υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Υπερτριπλασιάστηκε τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, με σκοπό να καθυστερήσουν ή αποτρέψουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, αφού αφού με την υποβολή της δήλωσης η διαδικασία «παγώνει».

Όσοι υπέβαλαν την αίτηση, δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν, παραμένουν στα hot spots, με αποτέλεσμα την αύξηση των υπό περιορισμό κρατουμένων σε αυτά, αλλά και κατ' επέκταση τη δυσχερή θέση όσων πραγματικά έχουν την ανάγκη ασύλου.

Το απόγευμα της Κυριακής τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Χίο η ανακοίνωση της προοπτικής επανεισδοχής προκάλεσε σειρά τέτοιων δηλώσεων που ακύρωσαν τις 12 προγραμματισμένες επανεισδοχές 1.000 συνολικά μεταναστών το τριήμερο Δευτέρα 4 με Τετάρτη 6 Απριλίου.

Τελικά έγινε η επανεισδοχή, χτες Δευτέρα, μόνο μόνο 202 ατόμων, 136 ατόμων από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η επόμενη επανεισδοχή. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι τουλάχιστον 600 δηλώσεις πρόθεσης υποβλήθηκαν την Κυριακή στο hot spot της Λέσβου και 150 στη Χίο.

Συνολικά στη Λέσβο από τους 3.021 διαμένοντες την Τρίτη στο hot spot, τη σχετική δήλωση έχουν υποβάλλει 2.800 άτομα, ενώ στη Χίο από τους 1.766 μετανάστες και πρόσφυγες -πολλοί εκ των οποίων έχουν διαφύγει στην πόλη και στο δημοτικό καταυλισμό της πόλης-, δήλωση έχουν υποβάλλει περίπου 600.

Οι υποβληθείσες δηλώσεις βούλησης παροχής ασύλου εξετάζονται από υπηρεσίες ασύλου που βρίσκονται μέσα στα hot spots. Η στελέχωση τους από τις ελληνικές αρχές δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο της δουλειάς που έχει συγκεντρωθεί, ενώ η ευρωπαϊκή ενίσχυση, αποτελούμενη από περίπου 30 εμπειρογνώμονες, με καθυστέρηση αναμένεται να φθάσει αύριο Τετάρτη, και στην καλύτερη των περιπτώσεων να λειτουργεί από την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, την έντονη ανησυχία του για την προσφυγική κρίση εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. «Χθες μπήκαν περισσότεροι μετανάστες απ' όσους επεστράφησαν... Θα γονατίσει και η υπηρεσία ασύλου, δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσες αιτήσεις, ούτε μπορούν να βρεθούν και να εκπαιδευτούν 4.000 ευρωπαίοι για τη δουλειά αυτή» τόνισε μεταξύ άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ερχονται περισσότεροι πρόσφυγες από όσους φεύγουν

Θα αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά;

Ψάχνουν τους 100 πρόσφυγες στη Χίο

Ποιοι μετανάστες επιστράφηκαν χτες στην Τουρκία;

Εξαφανίστηκαν μετανάστες από τη Χίο που επρόκειτο να επαναπροωθηθούν;

Άνοιξε η εθνική στη διασταύρωση της Ειδομένης - Κλειστό το τρένο

Αναχώρησαν για Τουρκία οι πρώτοι μετανάστες από Μυτιλήνη