Κοινωνικό μέρισμα 2019: Προβλήματα με ΑΜΕΑ και ανέργους - Απαντήσεις στις απορίες όσων απορρίφθηκαν

 Κοινωνικό μέρισμα 2019: Προβλήματα με ΑΜΕΑ και ανέργους - Απαντήσεις στις απορίες όσων απορρίφθηκαν
Ενημερώθηκε: 18/12/19 - 11:41

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι αιτήσει για το μέρισμα εγκρίνονται ή «κόβονται» αυτόματα χωρίς, στη δεύτερη περίπτωση, να αιτιολογείται η απόρριψη ενώ βάσει της ΚΥΑ δικαιούνται το μέρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα αφορά κυρίως στις περιπτώσεις που οι ΑμεΑ έχουν δηλωθεί ως εξαρτώμενα μέλη νοικοκυριού, αλλά υποβάλλουν και δική τους ξεχωριστή φορολογική δήλωση αλλά και μακροχρόνια ή βραχυχρόνια άνεργους, με συνολικό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ. 

Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανάρτηση στο εξειδικευμένο λογιστικό site Taxheaven: «Άνεργη μαμά με μωρό 5 μηνών γεννημένο Ιούλιο 2019, και σύζυγο με εισόδημα 4.000, δεν δικαιούμαστε, λέει, το σύστημα το Κοινωνικό μέρισμα. Δεν βλέπει το μωρό; Το μωρό έχει και ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Αλλά δεν είναι στην δήλωση του 2018. Υπάρχει τρόπος να φανεί το μωρό εάν πάω σε κάποια υπηρεσία ή είναι κλειδωμένο το θέμα αυστηρά στην δήλωση του 18 και ας υπάρχει τώρα μωρό;».

Σε αυτή την περίπτωση πιθανά να λυθεί με συμπλήρωση της ΚΥΑ  όπως έγινε και με τη διαδικασία του κοινωνικού μερίσματος το 2017.

Για τα εξαρτώμενα μέλη π.χ. ΑΜΕΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα. Αυτό διευκρινίζεται σε ενημέρωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα υποβολής των αιτήσεων του κοινωνικού μερίσματος. Και αυτό καθώς η εφαρμογή δεν κάνει αποδεκτές αιτήσεις εξαρτώμενων μελών που εισάγουν το δικό τους ΑΦΜ όπως συνέβη σε περιπτώσεις που επιχειρήθηκε να γίνει αυτό.

Επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική κι επειδή η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr απορρίπτει, αλλά δεν εξηγεί τους λόγους της απόρριψης των αιτήεεων για το κοινωνικό μέρισμα όσοι έχουν απορίες θα ήταν χρήσιμο να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας της ΗΔΙΚΑ. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις όντως εντοπίστηκε τεχνική αστοχία, το πρόβλημα λύθηκε και οι άνθρωποι συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

ΗΔΗΚΑ