Κομισιόν: Στενή η συνεργασία του γραφείου για το Άσυλο με την Ελλάδα

 
Κομισιόν: Στενή η συνεργασία του γραφείου για το Άσυλο με την Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 30/03/16 - 17:18

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές , προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη αποστολή των απαραίτητων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η EASO ενημερώνει τα κράτη-μέλη για τον αριθμό των εμπειρογνωμόνων που απαιτείται να μεταβούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Η κ. Αντρέεβα ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη έχουν ήδη προσφέρει 34 δικαστές για τις διαδικασίες ασύλου, ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υιοθετηθούν από την Ελλάδα οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Υπενθύμισε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις εφαρμοστούν οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές και ότι μιλάμε για «σύντομη διαδικασία», η οποία όμως θα δίνει τον απαραίτητο χρόνο για μια «δίκαιη δίκη».

Τέλος, η εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία, όσων αιτούνται άσυλο, και των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές, αναμένεται να αρχίσουν στις 4 Απριλίου και για το λόγο αυτό θα μεταβούν Τούρκοι αξιωματούχοι- σύνδεσμοι στην Ελλάδα και αντίστοιχα Έλληνες στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τους πρόσφυγες στο λιμάνι επισκέφτηκε η Β. Ρεντγκρέιβ

51.430 καταμετρηθηκαν οι πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια

Κοντά 6 χιλ. οι πρόσφυγες και 1.100 οι σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά