Κοροναϊός: Αλλάζουμε την καθημερινότητά μας - Μένουμε στο σπίτι - Ακολουθούμε τις οδηγίες

 
Κοροναϊός: Αλλάζουμε την καθημερινότητά μας - Μένουμε στο σπίτι - Ακολουθούμε τις οδηγίες

Ενημερώθηκε: 14/03/20 - 09:15

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων - στα 190 από τα 117 μέσα σε μία ημέρα- και η εμφάνιση σε διαφορετικές περιοχές της χώρας - γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα της μετάδοσης οδήγησε στη λήψη νέων σκληρότερων μέτρων από την κυβέρνηση για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ετσι από σήμερα αλλάζει η ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.

Το βασικότερο από τα μέτρα που ελήφθησαν αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών. Το μέτρο για την απαγόρευση συναθροίσεων πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους φαίνεται πως τηρούν οι πιστοί, καθώς στους Χαιρετισμούς πολλές εκκλησίες φαίνεται να είναι σχεδόν άδειες λόγω κορωνοϊού.

Κλειστά καφέ, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια

Τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν από σήμερα κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away , βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής.

Ποια καταστήματα κλείνουν

Συγκεκριμένα, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από σήμερα, Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:

-- Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά

-- Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away

-- Κέντρα διασκέδασης

-- Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων

-- Βιβλιοθήκες

-- Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι

-- Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

-- Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)

-- Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.

-- Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

-- *Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Ανοικτά παραμένουν τα σούπερ μάρκετ

Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

-- Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω

-- Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)

-- Λαϊκές αγορές

-- Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα

-Φαρμακεία

-- Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

-- Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

-- Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)

-- Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)

- Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων.

Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.

Η μέχρι σήμερα διαμορφωθείσα κατάσταση

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών COVID-19 στην Ελλάδα ήταν 190, εκ των οποίων 36 ήταν υπό διερεύνηση. Δηλαδή 73 νέα κρούσματα σε μία ημέρα. Σε 11 περιπτώσεις –εκ των οποίων 9 στην Αττική– δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή σαφής επιδημιολογική σύνδεση με «γνωστό» ασθενή της νόσου. Πέντε ασθενείς νοσούν σοβαρά και είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία. Συνολικά νοσηλεύονται 47 ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία του Ρίου, Σωτηρία, ΑΧΕΠΑ, Αττικόν και Θριάσιο. Εως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι για τον νέο κορωνοϊό, εκ των οποίων τουλάχιστον 1.000 τις τελευταίες 48 ώρες. Αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή των ασθενών, 79 είναι μεταξύ 40 και 64 ετών, 47 άνω των 65 ετών, ενώ έχουν καταγραφεί και επτά ασθενείς ηλικίας κάτω των 17 ετών.

Εν τω μεταξύ, τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και επιστημονικοί φορείς εντείνουν τις προσπάθειές τους να πείσουν τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους. Αλλωστε και το νέο «σλόγκαν» του υπουργείου Υγείας είναι το «Μένουμε Σπίτι». Τα τελευταία 24ωρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η αγωνία των πολιτών για τον κορωνοϊό, γεγονός που καταγράφεται και στο πλήθος των κλήσεών τους προς τον ΕΟΔΥ, αλλά και στα «βραχυκυκλώματα» κατά διαστήματα που σημειώνονται στο 1135, που έχει θέσει σε λειτουργία από την προηγούμενη Κυριακή το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 1135, λειτουργούν 25 γραμμές που σε αρκετές ώρες της ημέρας μπορεί να λαμβάνουν περισσότερες και από 1.000 κλήσεις ανά 2-3 λεπτά.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες ο ΕΟΔΥ, άλλαξε τις «οδηγίες» του, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες που είτε έχουν ήπια συμπτωματολογία είτε θέλουν γενικές πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό, να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά τον προσωπικό τους ιατρό. Συστάσεις προς τους πολίτες να παραμείνουν σπίτι τους, όταν δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα, να μην αναζητούν τεστ για τον κορωνοϊό χωρίς ιατρική παραπομπή, και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, κάνει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Οδηγίες προς πολίτες

Ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία για να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό, καθώς υπάρχει κίνδυνος είτε να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες είτε να εκτεθούν οι ίδιοι στον ιό.

Τα δημόσια νοσοκομεία λαμβάνουν δείγμα και κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΔΥ, το στέλνουν στα επτά εργαστήρια αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό (Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Αττικόν και Πανεπιστημικά Ρίου, Ηρακλείου και Λάρισας). Επίσης μεγάλες ιδιωτικές κλινικές έχουν δημιουργήσει ειδικούς χώρους για τη λήψη δείγματος για εξετάσεις.

Η διαδικασία στο εργαστήριο διαρκεί περί τις 3-4 ώρες, ωστόσο, ανάλογα με τον όγκο των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν, καθυστερεί και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.