Κορονοϊός: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων - Πόσο κοντά στο lockdown;

 
Κορονοϊός: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων - Πόσο κοντά στο lockdown;

Ενημερώθηκε: 28/10/20 - 15:49

Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα, μεγαλώνει η μακάβρια λίστα – 7 νεκροί μέσα σε λίγες ώρες, οι δύο κάτω των 60 ετών- έσπασε το φράγμα των εκατό στους διασωληνωμένυς, αυξάνονται οι νοσηλείες, μια πραγματικότητα που δυστυχώς οι προβλέψεις τη θέλουν να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο.

«Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα» προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης. «Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

Έτσι πλέον η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων είναι αναπόφευκτη. Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων οπου θα εκτιμηθεί η ατάσταση και θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα. Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον το θέμα του κλεισίματος της εστίασης στις 9 το βράδυ, ενώ εξετάζεται ακόμα και το «λουκέτο» σε περιοχές με ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας εκτός νομού. Αυτή τη στιγμή το μέτρο εφαρμόζεται για τις περιοχές που είναι στο κόκκινο –επίπεδο συναγερμού 4– ωστόσο υπάρχει σκέψη να εφαρμοστεί ακόμα και στις περιοχές που είναι στο πορτοκαλί, δηλαδή στο επίπεδο 3, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Το ότι υπάρχει εισήγηση για νέα μέτρα ανέφερε και ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει σκέψη για απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα αλλά και αύξηση της τηλεργασίας. Το παραπάνω πακέτο μέτρων δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ίσως ακόμα και την Παρασκευή, ώστε να αποφευχθεί νέα διασπορά του ιού το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό για τη λήψη μέτρων είναι τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 1.500, κάτι που με βάση τα χθεσινά κρούσματα δυστυχώς δεν είναι πολύ μακριά.

Τσιόδρας για lockdown

Όσον αφορά ένα ενδεχόμενο lockdown, ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας στη χτεσινή ενημέρωση ανέφερε πως το lockdown αυτή τη στιγμή είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή.

«Θεωρώ ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν το συζητάει αυτή τη στιγμή.

Βέβαια κάποιοι αρχίζουν δειλά-δειλά να μιλάνε όλο και περισσότερο για αυτό. Η Ιρλανδία είναι πολύ κοντά σε ένα πραγματικό lockdown απαγορευτικό σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι άλλοι κοιτάνε να περιορίσουν την κινητικότητα, αυτό που λέμε mobility στα αγγλικά, γιατί φαίνεται ότι σχετίζεται. Δηλαδή όταν περιορίζεις την κινητικότητα ενός πληθυσμού, φαίνεται ότι η επιδημία πέφτει», είπε χαρακτηριστικά.

Δύο πηγές διασποράς

Τα δεδομένα που αναλύονται στις καθημερινές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό δείχνουν πως οι βασικές πηγές διασποράς όπου πέφτει το βάρος είναι δύο. Η πρώτη είναι οι χώροι εργασίας. Ο μέσος όρος μάλιστα ηλικίας στον ιδιωτικό τομέα που είναι θετικοί στον ιό είναι τα 31,3 έτη. Η δεύτερη πηγή είναι οι μαθητές και φοιτητές. Δεν είναι τυχαίο πως οι νομοί που βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο είναι κατά κανόνα «φοιτητουπόλεις». «Οι φοιτητές συμμετέχουν σε αυτό το γκρουπ με 70%, ενώ οι μαθητές με 30%», είπε χθες ο κ. Πέτσας, δίνοντας εικόνα της κατάστασης. Πρόκειται δηλαδή, για να το πούμε πιο απλά, για μαθητές και φοιτητές που βγαίνουν βόλτα τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, κολλάνε οι ίδιοι και δυνητικά μεταφέρουν τον ιό και στους μεγαλύτερους στο σπίτι.

Πέντε νεκροί τις τελευταίες ώρες - Πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας

Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την πανδημία. Πλέον οι νεκροί έφτασαν τους 600. Τις τελευταίες ώρες κατέληξανεφτά συμπολίτες μας.. Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση είναι ότι ανάμεσα στα θύματα, βρίσκονται ένας 58χρονος και ένας 59χρονος, με τον μέσο όρο της ηλικίας να έχει πέσει αρκετά.

Ειδικότερα κατέληξαν:

- ένας 69χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας από τις 14 Οκτωβρίου

- ένας 58χρονος, ο οποίος νοσηλεόταν από τις 28 Σεπτεμβρίου στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού

- ένας 59χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ

- μία 75χρονος, η οποία νοσηλευόταν επίσης στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ

- μία 95χρονη, ο οποίος νοσηλευόταν σε απλή κλίνη του ΑΧΕΠΑ.

- ένας 89χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού από τις 13 Οκτωβρίου

- ένας 90χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο Παπανικολάου.

Όλοι τους έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.