Κορονοϊός: Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους

 
Κορονοϊός: Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ

Ενημερώθηκε: 10/11/21 - 23:12

Όλο και πιο τραγική καθίσταται η έκβαση της πανδημίας στη χώρα, η οποία μετρά 70 νεκρούς σε 24 ώρες. Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία, όπου η έκρηξη των κρουσμάτων μετατρέπει τις εφημερίες σε εφιάλτη. Ασθενείς διασωληνώνονται σε απλές κλίνες ή διακομίζονται σε υγειονομικές μονάδες άλλων περιοχών.

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους για την ενίσχυση της ΕΣΥ, με την επίταξη υπηρεσιών υγείας να πλησιάζει, καθώς γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται στα όριά τους.

Παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους ή να προχωρήσει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο ενδεχόμενο λήψης και άλλων μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων, αναλόγως των επιδημιολογικών συνθηκών, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορονοϊό αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εφαρμογή των νέων μέτρων λέγοντας ότι «ξεκόλλησαν» τη πορεία των εμβολιασμών καθώς έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες ραντεβού πρώτης δόσης.

Σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι εκτός από τους υγειονομικούς πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει επιβληθεί και πως ένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να βάλει κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί.

Ειδικά για τους υγειονομικούς τόνισε από τους 11.000 που ήταν αρχικά ανεμβολίαστοι, 6.000 τέθηκαν σε αναστολή το Σεπτέμβριο ακόμη δεν έχουν γυρίσει στις δουλειές τους, δηλαδή προτιμούν να μείνουν χωρίς μισθό παρά να κάνουν εμβόλιο.

«Για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα πάντως, με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, συζητείται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ, ώστε να μπαίνουν λιγότεροι. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η είσοδος με rapid test και στα σούπερ μάρκετ. «Με την έναρξη των μέτρων ελέγχουμε τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Αν απαιτηθεί θα μπει και περιορισμός. Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, όμως είναι στο τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά.