Κυνήγι: μειώνεται το κόστος της κυνηγετικής άδειας - Μείωση της θήρευσης του τριγονιού προβλέπει η νέα ρυθμιστική 2021-2022

 
Κυνήγι: μειώνεται το κόστος της κυνηγετικής άδειας - Μείωση της θήρευσης του τριγονιού προβλέπει η νέα ρυθμιστική 2021-2022

Ενημερώθηκε: 01/08/21 - 11:23

Κυνήγι: μειώνεται το κόστος της κυνηγετικής άδειας. Μείωση της θήρευσης του τριγονιού προβλέπει η νέα ρυθμιστική 2021-2022

Η μείωση «κάρπωσης» των τρυγονιών , η δήλωσή του αριθμού που θήρευσε ο κυνηγός μέσω κινητού και η απαλλαγή των από τα τέλη που αφορούν το δημόσιο σε ο,τιο αφορά την έκδοση άδειας είναι τα τρία νέα στοιχεία που προβλέπονται στη ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος της περιόδου 2021 -2022.

Το μεγάλο θέμα και γι΄αυτή την περίοδο είναι οι μετακινήσεις των κυνηγών λόγω του κορωνοϊού αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα μέτρο απαγόρευσης.Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας για την περίοδο 20 Αυγούστου έως το τέλος Φεβρουαρίου. Όπως προκύπτει από τις κυνηγετικές οργανώσεις εφέτος για πρώτη φορά δεν υπήρξαν προβλήματα μεταξύ υπουργείο και κυνηγών καθώς καταγράφηκε ένα πολύ καλό επίπεδο διαλόγου και συννενόησης.

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ) δηλώνει ικανοποιημένη ως προς την απόφαση την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ.Γιώργος Αμυράς και σε ανακοινωσή της κάνει λόγω για απόφαση η οποία «σέβεται, και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί, όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου«, κάνει λόγο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την υπογραφή της νέας ρυθμιστικής.

H νέα ρυθμιστική περιέχει την μείωση της ανώτατης ημερήσιας κάρπωσης τρυγονιών και την υποχρέωση δήλωσης του αριθμού που θήρευσε ο κυνηγός σε κάθε έξοδό του, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (app). Ταυτόχρονα οι κυνηγοί απαλλάσσονται από το ποσό που αντιστοιχεί σε δημόσια τέλη, χαρτόσημα κ.λπ, όσον αφορά την ανανέωση των αδειών θήρας τους.

Η Κ.Σ.Ε στέκεται ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι στη νέα ρυθμιστική έγιναν αποδεκτές διευθετήσεις που εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα των Κυνηγετικών Οργανώσεων κάθε βαθμίδας, να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης.

Εκτός αυτών οι κυνηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το οι απαγορεύσεις στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας συνεχίζουν να ισχύουν , ενώ υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται το κυνήγι ορισμένων θηραμάτων όπως π.χ.των αγριοκούνελων.

Το κυνήγι του τριγονιού  

Το μεγάλο ερωτηματικό στη φετινή ρυθμιστική ήταν το κυνήγι του τρυγονιού αφού για τον δυτικό και κεντρικό διάδρομο μετανάστευσης του τρυγονιού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την απαγόρευση της θήρας του τρυγονιού. Η θήρα του τρυγονιού απαγορεύεται στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που βρίσκονται στον κεντρικό και στον δυτικό διάδρομο μετανάστευσης ενώ και οι υπόλοιπες χώρες αναμένεται να συμμορφωθούν με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη χώρας μας θηρεύονται περίπου 280.000 χιλιάδες τρυγόνια το χρόνο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από τις χώρες που βρίσκονται στον ανατολικό διάδρομο (Βαλκάνια, Μικρασιατικά παράλια και Κύπρο) να θηρευτούν φέτος τα μισά.

Έτσι αποφασίστηκε να μειωθεί το όριο κάρπωσης στα έξι τρυγόνια ανά έξοδο ώστε τα θηρευμένα τρυγόνια σε όλη τη χώρα να περιοριστούν κάτω από τις 140.000.

Τέλη και συνδρομές 

Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος με υπουργική απόφαση καθορίζουν και το ύψος του κόστους για όποιον έκδωσε άδεια θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2020-2021 .Ο συγκεκριμένος κυνηγός δεν θα επιβαρυνθεί φέτος με τα τέλη του δημοσίου.

Η μείωση για τις Γενικές άδειες για όσους είχαν εκδώσει άδεια το 2020-2021 είναι 60 ΕΥΡΩ για τα τέλη και 18 ΕΥΡΩ για το χαρτόσημο δηλαδή 78 ΕΥΡΩ, για την περιφερειακή 30 ΕΥΡΩ για τα τέλη και 18 ΕΥΡΩ για το χαρτόσημο δηλαδή 48 ΕΥΡΩ και για την τοπική 10 ΕΥΡΩ για τα τέλη και 18 για το χαρτόσημο δηλαδή 28 ΕΥΡΩ.