Την εγκατάσταση δεύτερου ανελκυστήρα, μεγαλύτερων διαστάσεων, στον χώρο της Ακρόπολης εξετάζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η προσβασιμότητα είναι στον πυρήνα της Δημοκρατίας».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι «η προτεραιότητα της προσβασιμότητας είναι δεδομένη για το ΥΠΠΟ. Η κυβέρνηση και το υπουργείο ενδιαφέρεται απολύτως για την προσβασιμότητα στα μνημεία».
«Είναι περισσότεροι από 150 χώροι, σε όλη την Ελλάδα, στους οποίους γίνονται έργα προσβασιμότητας και σε πολλές περιπτώσεις όχι ανώδυνα. Χαρακτηριστική περίπτωση η Ανω Πόλις της Μονεμβασίας», υπογράμμισε.
«Πάνω από 2.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα»
Ερωτηθείσα σχετικά με προβλήματα λειτουργίας του ανελκυστήρα που είναι ήδη εγκατεστημένος, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι «όταν έγινε ο ανελκυστήρας πλαγιάς, σύμφωνα με τις μελέτες, οι οποίες είχαν λάβει υπόψη τη ζήτηση που υπήρχε το 2020, ήταν προγραμματισμένος για 200 δρομολόγια ημερησίως. Σήμερα, είναι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι που χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα κάθε ημέρα».
«Ο ανελκυστήρας, όπως και στις πολυκατοικίες, είναι μηχάνημα. Το μηχάνημα, λοιπόν, όταν έχει υπερβολική χρήση υφίσταται ζημίες. Ο ανελκυστήρας είναι κλειστός. Δεν λειτουργεί επί δύο εβδομάδες και θα μείνει και ακόμη μία εβδομάδα σίγουρα κλειστός διότι πρέπει να γίνουν επισκευές, οι οποίες να εξασφαλίσουν την απόλυτη ασφάλεια, αυτών που ανεβαίνουν με τον ανελκυστήρα», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι «θέλουμε ανταλλακτικά από το εξωτερικό. Ηρθε η κατασκευαστική εταιρεία, η ιταλική που το κατασκεύασε, δεν μπόρεσε να το αποκαταστήσει, διότι από την υπερβολική χρήση, επαναλαμβάνω, η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη και χρειάζεται χρόνο προκειμένου να είναι ασφαλής η άνοδος».
«Συζητάμε την εγκατάσταση δεύτερου ανελκυστήρα»
Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε πως «ήδη συζητάμε την εγκατάσταση δεύτερου ανελκυστήρα και μάλιστα μεγαλύτερων διαστάσεων». Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας του, απάντησε πως αυτό θα είναι σαφές «όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καταλήξει στη χωροθέτηση».
«Ο πρώτος (ανελκυστήρας) ήταν χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Το Ιδρυμα είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει οικονομικά και τον δεύτερο ανελκυστήρα. Υπάρχει πάντοτε βεβαίως και η βούληση του υπουργείου να γίνει και ως δημόσιο έργο. Θα δούμε πώς θα γίνει. Η δωρεά πήρε περίπου 1,5 χρόνο. Οι μελέτες και η κατασκευή», συμπλήρωσε.