Λουκέτο βάζει στα καφενεία των χωριών ο Κατρούγκαλος

 
Λουκέτο βάζει στα καφενεία των χωριών ο Κατρούγκαλος

Ενημερώθηκε: 17/05/16 - 12:14

Καφενείο, ένας ιδιαίτερος κοινωνικός χώρος που η σημασία του γίνεται σημαντικότερη για τους λιγοστούς κατοίκους των χωριών. Μοναδικός χώρος αναψυχής και συνάντησης για τους λιγοστούς κατοίκους των χωριών. Παλαιότερα δείκτης της οικονομικής ευμάρειας του χωριού. Σήμερα καθρέφτης της φτώχειας και της ανέχειας.

Χωριά και συνοικισμούς στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλά. Τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική. Είναι μια από τις ιδιομορφίες του τόπου μας.

Δεν μπορεί να εννοηθεί χωριό χωρίς καφενείο που πολλές φορές είναι μαζί και παντοπωλείο και μανάβικο. Συνήθως η κοντινότερη κωμόπλη απέχει χιλιόμετρα. Αναγκαία για το χωριό καφενείο και παντοπωλείο όσο και ο αγροτικός γιατρός.

Χρεοκόπησαν τα τελεταία χρόνια. Θύματα των νέων συνθηκών ζωής και της ανέχειας των κατοίκων. Πού να περισσέψει ευρώ για καφέ; Με «νύχια και με δόντια» τον κρατά ανοιχτό ο καφεντζής. Και τα ψώνια μια στις 15 όταν κατέβουν στην πόλη. Θα τους έρθει πιο φτηνά από το σούπερ μάρκετ.

Κοντά σ' αυτά ήρθε και ο Κατρούγκαλος να βάλει «λουκέτο» σε όσα έχουν απομείνει. Οι καφεντζήδες και παντοπώλες προνομιακοί και ευνοϊκοί επαγγελματίες. Καθώς φαίνεται, δεν ανήκουν στο 90% των ασφαλισμένων που θα προστάτευε ο Κατρούγκαλος με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο καθώς με τις διατάξεις του νομοσχεδίου πλήττονται καφετζήδες και παντοπώλες χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες στα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων (οι περισσότεροι καφετζήδες - παντοπώλες) ασφαλιζόμενοι σοτν ΟΓΑ πλήρωναν μέχρι σήμερα εισφορές 752,13 ευρώ το χρόνο. Με τα νέα μέτρα, περνώντας στον ΟΑΕΕ θα πληρώνουν 1338,9 ευρώ! Ουσιαστικά δηλαδή, διπλασιάζονται οι εισφορές τους.

Το θέμα δε διέφυγε της προσοχής των βουλευτών κατά τη συζήτηση του Ασφαλιστικού στη Βουλή. Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο εξηγήσεις και υπενθύμισε ότι το ίδιο ζήτημα είχε τεθεί ξανά από την τρόικα και το 2013 αλλά τότε δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης απευθύνθηκε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ομολογώ ότι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση κανενός συναδέλφου από την κυβέρνηση που θα πάνε στα χωριά τους και να ξέρουν ότι ο καφετζής και ο περιπτεράς του χωριού κάτω από 2.000 κατοίκους, η δική του υποτιθέμενη αριστερή Κυβέρνηση, εκεί που ήταν προστατευόμενος ασφαλιστικά μέσω του ΟΓΑ, να πηγαίνει στον "καιάδα" του νέου ασφαλιστικού συστήματος».