Μάχη για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας - Εισηγήσεις για παράταση του Lockdown

 
Μάχη για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας - Εισηγήσεις για παράταση του Lockdown

Ενημερώθηκε: 13/11/20 - 10:26

Είναι επαρκής χρόνος για τον έλεγχο της επιδημίας; Δεδομένης της δυναμικής που έχει αποκτήση η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, απαντούν όχι.

Ο στόχος του ελέγχου της επιδημίας δείχνει ακόμα μακρινός. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί, το ερώτημα δεν είναι αν τα Χριστούγεννα θα κάνουμε ρεβεγιόν, αλλά εάν θα έχουμε κενές κλίνες εντατικής για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Δεδομένη θεωρεί την πανελλαδική παράταση του λοκντάουν, πέραν της 30ης Νοεμβρίου, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δύο μήνες για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε ο καθηγητής.

«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» σημείωσε ο κ. Τσακρής.

«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο λοκντάουν), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε.

Εκτός από την πίεση στη Θεσσαλονίκη, σε οριακό σημείο είναι και οι ΜΕΘ στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας, η οποία έχει και πρωτόγνωρη αύξηση κρουσμάτων καθώς μόνο χτες στην πόλη καταγράφηκαν 196 κρούσματα. Στο «κόκκινο» επίσης η Πιερία με 105 νέα κρούσματα, η Ημαθία με 101 κρούσματα, η Δράμα με 98 κρούσματα, η Καβάλα (88) και οι Σέρρες (87).

Μάχη να σωθεί το ΕΣΥ

Ασφυκτική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ζήτηση υπηρεσιών Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου το υγειονομικό προσωπικό κάνει λόγο για εικόνες που παραπέμπουν σε πόλεμο. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη «επιστρατεύονται» για τη μάχη εκτός από το Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο και τα επίσης ιδιωτικά «Κυανούς Σταυρός» και «Αγιος Λουκάς».

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα σε ΜΕΘ, στα νοσοκομεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης χθες υπήρχαν 148 κλίνες εντατικής COVID εκ των οποίων κενές ήταν 15. Στη Λάρισα χθες ήταν κενή μόλις μία από τις 32 κλίνες εντατικής COVID, και στην Αττική, όπου το σύστημα έχει ακόμα αντοχές, 82 κλίνες από τις 206.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες τουλάχιστον 500 υγειονομικοί ήταν «εκτός μάχης» αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Νέα μέτρα

Όσον αφορά τα επιπλέον μέτρα που ενδεχομένως ληφθούν, από το τραπέζι των συζητήσεων προφανώς δεν έχει φύγει η σκέψη για ένα καθολικό lockdown, όπου κανείς δεν θα μπορεί ουσιαστικά να βγαίνει από το σπίτι του, όπως δηλαδή έγινε και στην Ιταλία τον Μάρτιο.

Αν δεν πάμε σε καθολικό lockdown, ένα ακόμα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το αυστηρό όριο τηλεργασίας που θα φτάνει μέχρι και το 70%. Κάτι που εφαρμόζουν και άλλες χώρες με σκοπό να περιοριστεί το πρωινό μποτιλιάρισμα αλλά και ο συνωστισμός σε χώρους εργασίας.

Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία το επόμενο σενάριο είναι να κλείσουν όλα για 15 μέρες.

Στρατηγική ακορντεόν για να σωθεί η οικονομία

Χτες μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή μίλησε για την στρατηγική «ακορντεόν, δηλαδή το άνοιγμα της οικονομίας για λίγο και κλείσιμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά πρόκειται για πρόταση που έχει συζητηθεί και εν όψει των Χριστουγέννων, η οποία προβλέπει τη λήξη του lockdown, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το άνοιγμα της οικονομίας, των καταστημάτων κ.λπ. (υπό όρους) για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια μια περίοδο καραντίνας. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του: «Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ