Μενέντεζ: Ανάχωμα σε επικίνδυνους ηγέτες τύπου Ερντογάν και Πούτιν η πρωτοβουλία «3+1»

 
ΜΕΝΕΝΤΕΖ

Πηγή Φωτογραφίας: (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ενημερώθηκε: 27/04/23 - 21:25

Η σκοπιμότητα και η σπουδαιότητα του διακοινοβουλευτικού σκέλους της πρωτοβουλίας «3+1» αναλύθηκε και επισημάνθηκε σε ειδικό πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Με συντονιστή τον Έντι Ζεμενίδη, επικεφαλής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης ανέπτυξαν διεξοδικά τα οφέλη για την πρόοδο, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από τη συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με τη συνεργασία και την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Θερμά μηνύματα έστειλαν ο Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Γερουσίας καθώς και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Ζεμενίδης εισαγωγικά επισήμανε ότι ο Μπομπ Μενέντεζ «αποτελεί» τον Μάικλ Τζόρνταν της ομάδας που έχει αναλάβει την πρόοδο του διαλόγου μεταξύ των χωρών.

Στο μήνυμα που ακολούθησε αμέσως μετά ο κ. Μενέντεζ επισήμανε με έμφαση ότι η πρωτοβουλία «3+1» όχι μόνον αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ευρύτερη συνεργασία αλλά και ανάχωμα σε «επικίνδυνους ηγέτες» όπως ο Ερντογάν και ο Πούτιν που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο για την επίτευξη των σκοπών τους.

«Το τριμερές σχήμα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, συν τις ΗΠΑ, πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ενέργεια. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι με τους στρατιωτικούς εταίρους και συμμάχους μας. Οι συλλογικές μας δυνατότητες με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» διαμήνυσε ο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. «Όπως είδαμε τον τελευταίο χρόνο, επικίνδυνοι ηγέτες, όπως ο Ερντογάν ή ο Πούτιν, είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο. Η καλύτερη άμυνα κατά μιας τέτοιας επίθεσης είναι να έχουμε ισχυρές συμμαχίες με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές τους αξίες. Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κράτη που πιστεύω ότι είναι ενωμένα με τέτοια κοινά συμφέροντα και αξίες» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες από τις αλλαγές να τίθενται σε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να είναι ο επόμενος αποδέκτης F-35».

Αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω την τριμερή συνεργασία, συν τις ΗΠΑ, ο Μπομπ Μενέντεζ τόνισε πως αυτό το σχήμα θα είναι μια ισχυρή φωνή που θα εκπέμπει κοινά μηνύματα σχετικά με τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας, ιδίως στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.β

Χαρτογραφώντας το έδαφος της Ανατολικής Μεσογείου, είπε πως αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και ότι είναι μια περιοχή γεμάτη απίστευτες υποσχέσεις.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνονται από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, η Ανατολική Μεσόγειος έχει ήδη αποδείξει τις δυνατότητές της ως μέρος της λύσης και δήλωσε περήφανος που έχει πρωταγωνιστήσει ο ίδιος στο Κογκρέσο σε αυτό το θέμα. Υπενθύμισε πως έχει συγγράψει και εγκρίνει τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, «ο οποίος επιτρέπει τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού κέντρου που θα βοηθήσει στην πλήρη αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της περιοχής».

Μάλιστα, διατύπωσε την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει βασικά περιφερειακά έργα υποδομής, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική και την Ασία, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλουν στην καλύτερη σύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης. «Χρησιμεύει ως ένας σημαντικός στρατιωτικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μεταμορφώνεται σε ένα ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου» ανέφερε και σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά ευχάριστο να βλέπουμε ότι είχαμε την προνοητικότητα να προβλέψουμε ότι η Αλεξανδρούπολη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ζωτικό πλεονέκτημα για τη δυτική ασφάλεια».

Μάλιστα, δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τον πρέσβη Γιώργο Τσούνη και τους Έλληνες εταίρους τους, για να συνεχίσουν να επενδύουν και να αναπτυχθεί σε σημείο που να μπορεί πραγματικά να γίνει η Σούδα του βορρά.

«Όλες αυτές οι προσπάθειες θα αποδώσουν μερίσματα ασφάλειας, καθιστώντας την περιοχή λιγότερο εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και άλλων απολυταρχιών» προσέθεσε.

Επίσης, ο Αμερικανός γερουσιαστής έδωσε έμφαση στη διακοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και στη θεσμοθέτηση του, συμπληρώνοντας τη διακυβερνητική.

Στο δικό της μήνυμα η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι η πρωτοβουλία εκτός από τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας αποτελεί και κλειδί για μια νέα στρατηγική ασφάλειας στην περιοχή.

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη προόδου και σταθερότητας.

Στη συνέχεια, στις τοποθετήσεις των παρόντων ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του, αλλά το πιο σημαντικό όπως είπε είναι ότι στην Κύπρο την στηρίζουν όλες οι δυνάμεις από τη δεξιά ως την αριστερά.

Ο Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του Κογκρέσου στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ σημειώνοντας πόσο σημαντικός είναι ο διακοινοβουλευτικός διάλογος που αναπτύσσεται.

Επισήμανε δε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν τάσσεται απέναντι σε κανέναν, αλλά προωθείται για να εμπεδώσει τη συνεργασία και την κατανόηση μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών.

Ο Δημήτρης Καιρίδης προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά λέγοντας ότι εάν η Τουρκία δεχθεί να συμμετάσχει ισότιμα σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες τότε φυσικά είναι καλοδεχούμενη. Συμπλήρωσε δε με έμφαση ότι είναι μια από τις ελάχιστες φορές ιστορικά όπου μέλη του αμερικανικού κογκρέσου συνομιλούν με σχέση ισοτιμίας απέναντι σε μια πρωτοβουλία.

Πηγή: Hellas Journal

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ