Μεσσηνία: Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι για σειρά εμπρησμών — Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

 
Μεσσηνία: Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι για σειρά εμπρησμών — Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Πηγή Φωτογραφίας: ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΤΣΙΑΡΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 22/07/26 - 20:34

Την προσωρινή κράτηση των τριών κατηγορουμένων για σειρά εμπρησμών στην ευρύτερη περιοχή της Μεταμόρφωσης και του Βλαχόπουλου, στον Δήμο Πύλου–Νέστορος, αποφάσισαν ανακρίτρια και εισαγγελέας, μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους.

Η ανακριτική διαδικασία διήρκεσε περισσότερες από εννέα ώρες, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτήρισαν την απόφαση «κατάφωρα άδικη», υποστηρίζοντας ότι η δικογραφία βασίζεται σε ανεπαρκή στοιχεία.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Οι τρεις κατηγορούμενοι είναι ένας πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης, ένας πρώην πρόεδρος τοπικής κοινότητας και ο αδελφός του.

Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί διώξεις για επτά εμπρησμούς από πρόθεση σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις που φέρονται να διαπράχθηκαν κατά τα έτη 2024 και 2025 στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Παράλληλα, ορισμένοι από αυτούς αντιμετωπίζουν και κατηγορία για το αδίκημα της εκβίασης.

Αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή

Κατά τις απολογίες τους, και οι τρεις αρνήθηκαν το σύνολο των κατηγοριών που τους αποδίδονται.

Υποστήριξαν ότι η εμπλοκή τους στην υπόθεση οφείλεται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις με κατοίκους της περιοχής, ενώ έκαναν λόγο και για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις καταγγελίες.

Τι υποστήριξε ο πυροσβέστης

Ο πυροσβέστης, σύμφωνα με την υπερασπιστική του γραμμή, τόνισε ότι συμμετείχε ενεργά στην κατάσβεση όλων των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην περιοχή, βρισκόμενος, όπως είπε, στην πρώτη γραμμή μαζί με τους συναδέλφους του.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά, ιδιαίτερα στην περιοχή όπου κατοικεί.

Αναφερόμενος στη σχέση του με τους δύο συγκατηγορουμένους του, δήλωσε ότι στο παρελθόν διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, διευκρινίζοντας όμως ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι επαφές τους ήταν περιορισμένες.

Η απολογία του πρώην προέδρου κοινότητας

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας υποστήριξε ότι ήταν από τους πρώτους που έσπευδαν κάθε φορά στα μέτωπα των πυρκαγιών, συμβάλλοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι διαχειριζόταν αυθαίρετα τη βάνα του αρδευτικού δικτύου, υποστηρίζοντας ότι η σχετική αρμοδιότητα του είχε ανατεθεί από τον δήμο.

Όπως ανέφερε, τα χρηματικά ποσά που ζητούνταν αφορούσαν αποκλειστικά την κάλυψη εξόδων λειτουργίας και συντήρησης του αρδευτικού δικτύου.

Οι συνήγοροι κάνουν λόγο για «κατάφωρη αδικία»

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με την απόφαση της προσωρινής κράτησης.

Υποστήριξαν ότι η υπόθεση στηρίζεται σε «ισχνά στοιχεία», τα οποία, όπως εκτίμησαν, δεν πρόκειται να αντέξουν κατά τη δικαστική αξιολόγηση όταν η υπόθεση οδηγηθεί στο ακροατήριο.

Συνεχίζεται η έρευνα

Η σύλληψη των τριών ανδρών ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Μεσσηνίας.

Η έρευνα αφορά σειρά πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Η δικογραφία παραμένει ανοιχτή, ενώ οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν την προανακριτική διαδικασία, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων προσώπων στην υπόθεση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ