Μεταναστευτικό: Δραματική η κατάσταση - Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ενώ οι ροές αυξάνονται

SAMOS
Ενημερώθηκε: 03/11/19 - 17:38

Δραματική η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές. Οι προσφυγικές ροές αυξάνονται ενώ οι κάτοικοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να κάνουν μπλόκα. Διαφωνούν με την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. 

Επεισόδια στα Γαννιτσά, στην Κω και στη Θεσσαλονίκη

 

Πιο πρόσφατο συμβάν, το επεισόδιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα Γιαννιτσά, όπου κάτοικοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την εγκατάσταση μεταναστών σε ξενοδοχείο της περιοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

Είχε προηγηθεί, 24 ώρες νωρίτερα, αντίστοιχο περιστατικό στο λιμάνι της Κω, όπου εκτός από πολίτες, στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο δήμαρχος του νησιού, εμποδίζοντας την αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο που τους μετέφερε.

Άλλωστε και πριν από περίπου δέκα ημέρες, κλειστή την πόρτα των ξενοδοχείων στην περιοχή των Βρασνών Θεσσαλονίκης είχαν βρει περίπου 400 μετανάστες από τη Σάμο, που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην περιοχή. Είχε προηγηθεί η μετ΄εμποδίων προσέγγισή τους στο σημείο, λόγω κινητοποιήσεων των κατοίκων.

Όλα αυτά την ώρα που η κατάσταση στα νησιά, βρίσκεται εκτός ελέγχου παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης με την πραγματοποίηση μεταφορών στην ενδοχώρα, καθώς οι καθημερινές αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται.

Εκατοντάδες ψυχές συνεχίζουν και έρχονται στη χώρα

 

Μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή έφτασαν στα ελληνικά νησιά 496 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Ακόμα και σε ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) στα νησιά που δεν «προτιμούσαν» οι μετανάστες μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όπως της Λέρου, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στην έλευση των προσφύγων – μεταναστών ανέφερε πως «η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας». «Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα», πρόσθεσε.

«H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα. Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί», ανέφερε ακόμη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων», ενώ συμπλήρωσε πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα.

Προσπάθεια για αποσυμφορηθεί η κατάσταση σε Μυτιλήνη και Σάμο

 

«Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας. Συντονισμένα και οργανωμένα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε με σχέδιο. Είναι δύσκολο», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ. «Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες», συμπλήρωσε.

Mε πληροφορίες από το  https://www.eleftherostypos.gr