Μια βδομάδα μετά και το σκηνικό καταστροφής στη Θεσσαλία παραμένει - Οι κάτοικοι σε απόγνωση

 
katastrofes karditsa

Ενημερώθηκε: 13/09/23 - 08:01

Μια βδομάδα μετά και το σκηνικό καταστροφής στην Καρδίτσα παραμένει: Χωριά πλημμυρισμένα και ακόμη αποκλεισμένα, καλλιέργειες και επιχειρήσεις έχουν εξαφανιστεί, ενώ νεκρά ζώα, σκουπίδια και επικίνδυνα υλικά στα λιμνάζοντα ύδατα συνθέτουν την υγειονομική βόμβα που απειλεί την περιοχή της Θεσσαλίας.Για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές

Την ίδια ώρα κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στα Τέμπη συνεχίζεται η αγωνία των κατοίκων για την αντοχή των αναχωμάτων του Πηνειού.

Και οι κάτοικοι σε απόγνωση μη ξέροντας πώς θα σταθούν στα πόδια τους... Προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται και περιμένουν άμεσα την όποια κρατική βοήθεια. Για πολλούς το ενδεχόμενο να μην μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του ακόμα και μετά την πλήρη υποχώρηση του νερού είναι ορατό.

Πολλοί πλημμυροπαθείς παραμένουν σε ξενοδοχεία σε Λάρισα και Καρδίτσα, ωστόσο από σήμερα το πρωί εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο Λάρισας για όσους χρειάζονται στέγη. Ασφαλώς οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν να τραβηχτούν τα νερά για να επιστρέψουν στα σπίτια τους παρά τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Για όλους ο χειμώνας θα είναι τρομερά δύσκολος και πολλοί μπορεί να μην είναι ασφαλείς.

Στη Θεσσαλία, από τα 21 χωριά που πλημμύρισαν, τα 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) δεν έχουν οδική πρόσβαση, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος που συνδέει τα Τρίκαλα με τη Λάρισα μέσω Φαρκαδόνας.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στον Άγιο Θωμά Λάρισας και τη Νέα Σμύρνη Λάρισας όπου γίνονται συνεχώς αντλήσεις. Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα στις Εργατικές Κατοικίες της συνοικίας όπου έχει δημιουργηθεί πλέον ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο καθώς πέραν της κοίτης του Πηνειού έχει διαμορφωθεί και μια νέα, δεύτερη, κοίτη, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες.

Χωρίς ηλεκτροδότηση, έχουν μείνει τμήματα του Βόλου, μεγάλα κεντρικά τμήματα της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων, ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν και πόσιμο νερό που παρέχεται κατά διαστήματα σε κεντρικούς τομείς. Στον νομό, έχουν αρχίσει οι αυτοψίες των σχολικών κτιρίων.

Στο μεταξύ, στον ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Αποζημιώσεων) έχουν δηλωθεί έως τώρα38.000 νεκρά πρόβατα και 7.000 χοίροι.

Μέχρι χθες το πρωί είχαν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί ή ταφεί σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις περισσότερα από 15.000 νεκρά ζώα, ωστόσο καταγγελίες κτηνοτρόφων ανέφεραν ότι τους ζητήθηκε να μαζέψουν οι ίδιοι τα ζώα για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα αρωγής για τον νομό Λάρισας, και μέχρι την Παρασκευή και για τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν.

Την στήριξη της ΕΕ στη χώρα μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες με ποσό που θα φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη συνάντησή του στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Έως το τέλος του 2023 αναμένεται να διατεθούν στην Ελλάδα τα πρώτα κονδύλια από το «πακέτο» στήριξης των περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ