Ν. Τζανάκης: Οι 500 που βγήκαν θετικοί με τα self-tests, θα έδιναν έως και 8.765 νέα κρούσματα

 
Ν. Τζανάκης: Οι 500 που βγήκαν θετικοί με τα self-tests, θα έδιναν έως και 8.765 νέα κρούσματα

Ενημερώθηκε: 12/04/21 - 14:21

Στη σημασία των self-tests – και ειδικότερα στα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων-, αλλά και στις εκτιμήσεις για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το προσεχές διάστημα αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Αυτοί οι 500 (σ.σ. 613 μαθητές και καθηγητές δήλωσαν θετικοί σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός το πρωί) που απομονώνουμε με τα self tests, υπολογίζουμε με βάση τα μοντέλα μας, ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έδιναν από 5.250 έως 8.765 νέα κρούσματα. Έχουμε αυτό το όπλο των self tests», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει το Πάσχα οι πολίτες να πάνε στα χωριά τους.

«Αντί να αφήσουμε τον κόσμο στα αστικά κέντρα και να μένουν μέσα στα διαμερίσματα καλώντας άλλες οικογένειες, καλύτερα να τον στείλουμε στην εξοχή, πάντα με προσοχή», επισήμανε ο καθηγητής.

Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και τις εκτιμήσεις για τις επόμενες εβδομάδες, ο καθηγητής ανέφερε ότι τα πράγματα είναι σε μια συνεχιστική κορύφωση, αλλά χωρίς ενδείξεις περαιτέρω επιδείνωσης, τουλάχιστον στην Αττική. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη, δείχνει μια εικόνα σταθεροποίησης, όπως και η Κοζάνη που ήταν η χειρότερη περιοχή της Ελλάδος.

«Τα σκήπτρα, την τελευταία εβδομάδα, ως η χειρότερη περιοχή τα πήρε η Δυτική Αττική, η οποία ξεπέρασε τα όρια της Κοζάνης και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μάλλον σε μια επιπεδωμένη κατάσταση, οριζοντίωση της καμπύλης», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

Όπως διευκρίνισε, η Αχαΐα βρίσκεται γύρω στα 515 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 ημέρες, εδώ και πάνω από 15 μέρες. Επιπεδωμένη μεν, αλλά χωρίς σαφή τάση -για πολλές ημέρες- αποκλιμάκωσης.

«Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε σε αυτό το πανδημικό κύμα, είναι ότι η οριζοντίωση που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου συνεχίζεται κι ελπίζω να λήξει κάποια στιγμή. Στο προηγούμενο κύμα μετά από μια εβδομάδα κορύφωσης, βλέπαμε αποκλιμάκωση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μοντέλο που παρακολουθεί δείχνει ότι μετά τις 25 Απριλίου θα αρχίσει μια σχετική αποκλιμάκωση.