Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά τα 865 κρούσματα: Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

 
 Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά τα 865 κρούσματα: Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Ενημερώθηκε: 22/10/20 - 08:50

H ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, φτάνοντας χθες τα 865, φέρνει νέα μέτρα για τις «πορτοκαλί» περιοχές. Πρέπει οπωσδήποτε να αναχαιτιστεί η διασπορά της νόσου πριν χαθεί ο έλεγχος.

Τα 865 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες θορύβησαν την κυβέρνηση και η ανησυχία των ειδικών εστιάζεται κυρίως στους 12 νομούς που βρίσκονται σε "πορτοκαλί" συναγερμό, ανάμεσα τους είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη έχουμε δύο τοπικά lockdown σε Κοζάνη και Καστοριά. Δηλαδή στις δύο περιοχές της δυτική Μακεδονίας που ξεκίνησε και το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Από αύριο τα ξημερώματα η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία και η Λάρισα ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού από το 2 που είναι τώρα στο 3, που σημαίνει κυρίως περαιτέρω περιορισμούς σε συναθροίσεις, στην πληρότητα και το ωράριο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων κ.ά., ενώ μεγάλο «άλμα» καταγράφει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών που από το «πράσινο» (επίπεδο συναγερμού 1) πήγε απευθείας στο «πορτοκαλί» (επίπεδο συναγερμού 3). Λίγο πριν από το «κόκκινο» βρίσκονται και τα Ιωάννινα όπου, όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, και ο οποίος έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, οι δείκτες είναι οριακοί και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί από την ειδική επιτροπή του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας το ερχόμενο Σάββατο.

Στην κυβέρνηση δε θέλουν να δουν να «κοκκινίζουν» τα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά η Αττική και η Θεσσαλονίκη, και στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινωθούν νέα αυστηρότερα μέτρα που πιθανόν να ανακοινώσει σήμερα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Σωτήρη Τσιόδρα έχει αποφασίσει στην λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία θα ανακοινώσει το απόγευμα με τηλεοπτικό του μήνυμα προς στον ελληνικό λαό. Θα έχει προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 Περιφερειάρχες στους οποίους θα περιγράψει την ανησυχητική εικόνα που επικρατεί και θα ζητήσει απ’ όλους να συμβάλουν προκειμένου να εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα που θα εξαγγελθούν.

Στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ενημερώσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόσο για την αρνητική πορεία της νόσου όσο και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, ώστε να αποφευχθεί η κύρια αυτή τη στιγμή αιτία υπερμετάδοσης, που είναι τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση της νεολαίας. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει και η καθολική χρήση μάσκας με το θέμα να εξετάζεται πώς μπορεί να εφαρμοστεί. Μία σκέψη είναι η χρήση σε πιο πολυσύχναστες οδούς, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Τέλος, ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά αυτή τη στιγμή απέχει ακόμα από την εφαρμογή του, είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Τούτο ισχύει αυτή τη στιγμή μόνο εκεί όπου ο χάρτης έχει κοκκινίσει, αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στις «πορτοκαλί» περιοχές του χάρτη.

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ έχει εκπονήσει σχέδιο για τις «κόκκινες» πλατείες και ανοιχτούς δημοσίους χώρους ευρύτερα σε όλη την Ελλάδα.

Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας»

Σε συναγερμό τέθηκε το βράδυ της Τρίτης το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού μεταξύ του ιατρικού προσωπικού της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου. Η αιματολόγος που βρέθηκε θετική στον ιό καθώς και τέσσερις ακόμα γιατροί της κλινικής τέθηκαν προληπτικά σε καραντίνα, ενώ έγινε δειγματοληψία σε 17 άτομα, νοσηλευόμενοι και προσωπικό της κλινικής, τα αποτελέσματα των οποίων εκκρεμούν. Εξι κρούσματα είχαν ανιχνευθεί στο νοσοκομείο (τμήμα Γ1) και την προηγούμενη εβδομάδα. Δύο θετικοί νοσηλευόμενοι διακομίσθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, ένας ασθενής νοσηλεύεται στην κλινική COVID «Αγ. Σάββα», ενώ σε καραντίνα τέθηκαν προληπτικά 13 νοσηλευτές και δύο ειδικευόμενοι γιατροί.

Χθες αναμενόταν να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος του συνόλου του προσωπικού του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ (περισσότερα από 1.500 άτομα υποβάλλονταν σε rapid τεστ), που κρίθηκε απαραίτητος μετά τον εντοπισμό 10 κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων.