Π. Αρκουμανέας: «Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα» - Θα αντέξουν ΕΣΥ και Οικονομία;

 
Π. Αρκουμανέας: «Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα» - Θα αντέξουν ΕΣΥ και Οικονομία;

Ενημερώθηκε: 11/01/21 - 10:41

Ανησυχία για έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού τις τελευταίες ημέρες, εκφράζουν επιστήμονες με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ ότι προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ένα τρίτο κύμα που είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντέξει το ήδη ταλαιπωρημένο ΕΣΥ αλλά ταυτόχρονα η παράταση του lockdown αδειάζει τα ταμεία του κράτους.

Αισιόδοξο μήνυμα ότι επιστρέφουμε σε κάποια κανονικότητα, χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας στον ΣΚΑΪ.

Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ανοίγει υπάρχει το επιδημιολογικό ρίσκο, το οποίο παρατηρούν οι ειδικοί, ώστε να μην υπάρξει έξαρση, εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Για το επόμενο βήμα, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η Γ’ Λυκείου. «Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού.»

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε ότι από την περίοδο των εορτών παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής.

Από την πλευρά της, στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, προειδοποίησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν μπορεί να αντέξει τρίτο κύμα της πανδημίας.

Την ανησυχία του μήπως πυροδοτηθεί ένα σφοδρό τρίτο κύμα εξέφρασε και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος. Όπως είπε, τον φοβίζει περισσότερο το σταδιακά άνοιγμα της αγοράς και σημείωσε ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Συμπλήρωσε επίσης ότι το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα με τραγικές συνέπειες. «Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Γεγον΄ςο είναι ότι στο υποστελεχωμένο ΕΣΥ, που έχει πλέον και την ευθύνη διεκπαιραίωσης της διαδικασίας του εμβολιασμού, το ελλιπές υγειονομικό προσωπικό είναι ήδη ταλαιπωρημένο ενώ οι ΜΕΘ αποδείχτηκαν λίγες για την κάλυψη των αναγκών του δεύτερου κύματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχαμε πάρα πολλούς θανάτους ασθενών COVID εκτός ΜΕΘ.

Παράλληλα, έντονη ανησυχία εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά την παράταση του lockdown, η οποία κατά κύριο λόγο εστιάζεται στις μειωμένες δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση ενεργοποιώντας σχεδόν όλο της το οπλοστάσιο θα παράσχει ρευστότητα ύψους 6,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν το σύνολο των παρεμβάσεων του 2021 υπολογίζεται στο ποσό των 7,5 δισ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο σβήνουν και γράφουν τα δυνητικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, με στόχο να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι εξισώσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς τα κεφάλαια δεν επαρκούν και ήδη υπάρχουν κάποιοι εντός της κυβέρνησης που συστήνουν να περιοριστούν τα μέτρα Ιανουαρίου – Μαρτίου υπό τον φόβο συνέχισης της πανδημίας έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το «μαξιλάρι» (άνω των 30 δισ. ευρώ) για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων αφού τα έσοδα κινούνται επί ξυρού ακμής, και πλέον δεν υπάρχουν άλλες πηγές που θα μπορούσαν να αντλήσουν ρευστότητα για να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να αντλήσουν πόρους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα React EU, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. Στην περίπτωση αυτή, εάν δηλαδή ευρωπαϊκοί πόροι καλύψουν τμήμα των επιστρεπτέων προκαταβολών, θα «περισσέψουν» περισσότερα χρήματα από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών της οικονομίας.