Πακέτο νέων μέτρων στο τραπέζι για τη Βόρεια Ελλάδα

 
Πακέτο νέων μέτρων στο τραπέζι για τη Βόρεια Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 19/11/20 - 08:02

«Oλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο “κόκκινο”» είπε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μεταφέροντας τις ανησυχίες του καθηγητή Ιατρικής και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα και επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή των πολιτών των Γρεβενών, της Πέλλας, της Δράμας, της Πιερίας, της Λάρισας, της Φλώρινας, της Χαλκιδικής και του Εβρου.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσιόδρας μου απέστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή. Όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο "κόκκινο". Ειδικότερα μου ζήτησε να αναφέρω τα Γρεβενά, την Πέλλα, την Δράμα, την Πιερία, την Λάρισα, την Φλώρινα, την Χαλκιδική και τον Έβρο.».

Χθες ανακοινώθηκαν 3.209 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 905 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου η επιδημία παραμένει, 564 στην Αττική, 207 στη Λάρισα και 166 στην Πέλλα.

Τα χθεσινά δεδομένα, με περισσότερα από 3.209 νέα κρούσματα, την περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους 60 θανάτους ασθενών με COVID-19, κατέδειξαν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν εδώ και δεκατρείς ημέρες θα χρειαστούν χρόνο ακόμη για να αποδώσουν και να καταγραφεί δραστική πτώση των επιδημιολογικών δεικτών.

Παρά το γεγονός ότι ανοίγουν διαρκώς νέες κλίνες εντατικής για τις ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό –με μετατροπές χειρουργείων και αιθουσών-μονάδων αυξημένης μετεγχειρητικής φροντίδας σε ΜΕΘ–, τα περιθώρια του συστήματος να νοσηλεύσει σοβαρά περιστατικά COVID-19 διαρκώς στενεύουν.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες το πρωί το ΕΣΥ διέθετε 624 κλίνες εντατικής COVID εκ των οποίων οι 510 ήταν κατειλημμένες, δηλαδή πληρότητα της τάξης του 82%. Πριν από μία εβδομάδα, οι κλίνες εντατικής COVID ήταν 496 και οι κατειλημμένες 335, ήτοι πληρότητα 67,5%.

Η μεγαλύτερη πίεση είναι λογικό με βάση το επιδημιολογικό φορτίο να καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη. Από τις 199 κλίνες εντατικής COVID που καλύπτουν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης κενές ήταν χθες 12 (πληρότητα 94%). Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής η πληρότητα ήταν στο 75%, και συγκεκριμένα από τις 214 κλίνες εντατικής για κορωνοϊό, κενές ήταν οι 53. Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, όπου από τις 68 κλίνες εντατικής COVID κατειλημμένες ήταν οι 65.

Συνολικά, σε απλές και ειδικές κλίνες νοσηλεύονταν χθες 3.831 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Εξ αυτών οι 2.070 ήταν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης (3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια). Στα νοσοκομεία της Αθήνας νοσηλεύονται 629 ασθενείς.

δεδομένης αυτής της κατάστασης, εξετάζονται και άλλα σενάρια για την αντιμετώπιση των ασθενών που καταφτάνουν κατά εκατοντάδες στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, επιτελικών στελεχών του ΕΚΑΒ, των διοικητών της 3ης και της 4ης Υγειονομικής περιφέρειας, εκπροσώπων γιατρών από τις ΜΕΘ, προκρίνονται οι αεροδιακομιδές ασθενών με το C130 προς την Αττική αλλά και οι διακομιδές με επίγεια μέσα επίσης προς νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Αττικής.

Ειδικότερα, μελετάται η διακομιδή ασθενών με τα τρένα της ΤΡΕΝΟΣΕ, που θα επιτρέψουν να γίνει διακομιδή περισσοτέρων ασθενών αντί των τριών που μπορεί να διακομιστούν με το αεροσκάφος C130. Μάλιστα, για το λόγο αυτό χθες έφθασε στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα αμαξοστοιχία με συγκεκριμένων προδιαγραφών βαγόνια τα οποία εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ για το αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας διασωληνωμένων ασθενών και να υποστηρίξουν την ασφαλή διακομιδή τους. Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, ιδίως στις ΜΕΘ, έχουν ενημερωθεί ότι θα γίνουν διακομιδές ασθενών προς νοσοκομεία της Αττικής και καλούνται να αξιολογήσουν ποιοι ασθενείς πληρούν τα κριτήρια ώστε να δρομολογηθούν οι διακομιδές, πχ το βασικό κριτήριο της σταθερής αιμοδυναμικής κατάστασης.

Η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή έχει απορριφθεί, ενώ στο πλέγμα των σχεδίων παραμένει η αξιοποίηση του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου. Το πυρηνικό καταφύγιο έχει το πλεονέκτημα της χωρητικότητας αλλά όχι και του συστήματος εξαερισμού που απαιτείται για συνθήκες νοσηλείας ασθενών με Covid-19. Αυτό που εξετάζουν οι αρμόδιοι είναι αν μπορεί να παραχωρηθεί για τη νοσηλεία ασθενών non Covid-19 δηλαδή με άλλα προβλήματα υγείας και να δημιουργηθεί χώρος στις κλινικές του για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Πακέτο νέων μέτρων στο τραπέζι για τη Βόρεια Ελλάδα

Πάντως, στην περίπτωση που οι τάσεις αποκλιμάκωσης του επιδημιολογικού φορτίου δεν κριθούν επαρκείς από την ομάδα των επιστημόνων η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο νέων μέτρων για τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη αμέσως μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα από το Αμπου Ντάμπι ενώ σήμερα αναμένεται η διεξαγωγή και νέας με τη συμμετοχή των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των παρεμβάσεων που εξετάζονται είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών και των ελέγχων στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων.

Και αυτό επειδή η κινητικότητα κυρίως των εργατών γης θεωρείται υγειονομική βόμβα και φαίνεται να συνιστά τον υπ’ αριθμό ένα αστάθμητο παράγοντα στην προσπάθεια για ελαχιστοποίηση της διασποράς.

Για τον ίδιο λόγο θεωρείται σίγουρο ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι των εισροών στα χερσαία σύνορα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η σκέψη για «σφράγισμά» τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ