Πάμε μια βόλτα στ' Αναφιώτικα για καφέ;

 
Πάμε μια βόλτα στ' Αναφιώτικα για καφέ;

Ενημερώθηκε: 04/03/17 - 17:55

Του Ηρακλή Κακαβάνη

Ανοιξη και μια από τις πιο όμρφες επιλογές για βόλτα και καφέ στα Αναφιώτικα. Και εμείς βρήκαμε την εθκαιρία για ένα ταξίδι στο χρόνο να δούμε πώς δημιουργήθηκε αυτό το ...νησί στο βράχο της Ακρόπολης.

Είμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1860. Ο πληθυσμός της Αθήνας έχει φτάσει ήδη τις 42 χιλιάδες. Τότε δημιουργείται η αυθαίρετη συνοικία τα Αναφιώτικα στο βράχο της Ακρόπολης από Αναφιώτες οικοδόμους. Οι Αναφιώτες είναι ένα τμήμα από τους εσωτερικούς μετανάστες της εποχής που έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα και δουλεύουν ως τεχνίτες, χτίστες και λατόμοι στα πολλά εργοτάξια της Αθήνας. Δυο απ' αυτούς, ο ξυλουργός Γ. Δαμίγος και ο κτίστης Μ. Σιγάλας, άστεγοι όπως οι περισσότεροι, συγκέντρωσαν τα απαραίτητα δομικά υλικά και έχτισαν εν μια νυκτί δυο δωμάτια για την οικογένειά τους στο βράχο της Ακρόπολης. Οταν κατέφτασαν οι Αρχές δεν είχαν το κουράγιο να τους διώξουν. Τη μέθοδό τους μιμήθηκαν και άλλοι συμπατριώτες τους που αρχικά είχαν εγκατασταθεί στο Προάστιο της Αθήνας, τα σημερινά Εξάρχεια. Στη Νεάπολη (Νέα πόλη) στην περιοχή των οδών Νικηταρά, Κιάφας, Ζαλόγγου, Σουλίου, Γραβιάς, Μαυροκορδάτου έβρισκαν καταφύγιο οι φτωχοί αγωνιστές του '21 και η φτωχολογιά που έρχονταν από την επαρχία.

Το αυξημένο κόστος των ενοικίων στη Νεάπολη τους οδήγησε στην πλαγιά του βράχου της Ακρόπολης. Ο τοίχος τους είναι ο βράχος, δάπεδο ο βράχος, σκεπή επίπεδη από πλίνθο και το σπίτι είναι έτοιμο. Ετσι δημιουργήθηκαν τα Αναφιώτικα . Ενα νησί κάτω από την Ακρόπολη, στη βόρεια πλευρά της, σε ένα τοπίο ανάλογο με αυτό του νησιού. Σπίτια στοιβαγμένα το ένα κάτω από τ' άλλο, σαν κολλημένα όστρακα στο βράχο. Με μικρά ασβεστωμένα σπίτια, ανθοστόλιστους κήπους και δρόμους στενούς, απότομους και δαιδαλώδεις, με σκαλοπάτια. Η οίκηση παρέμεινε σχεδόν αμιγής μέχρι το 1922 οπότε προστέθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες και έκτοτε η σύνθεση του πληθυσμού άλλαξε σημαντικά. Ο αυθαίρετος αυτός οικισμός προκάλεσε την αντίδραση και προσπάθειες να κατεδαφιστεί. Στα 1950 ένα τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο αρχαιολογικών ανασκαφών, ενώ στα 1970 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού. Σήμερα κάποια από τα εναπομείναντα σπίτια κατοικούνται και μερικά τα χρησιμοποιεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαξιωτικός για ΕΡΤ και δημοσιογράφους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Τραγωδία στην Ημαθία: 18χρονος παρέσυρε ανήλικη με το αυτοκίνητο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα 4 Μαρτίου 1851 γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης