Πανελλαδικές: Που μειώνονται οι εισακτέοι και εκτινάσσουν τις βάσεις

 
Πανελλαδικές: Που μειώνονται οι εισακτέοι και εκτινάσσουν τις βάσεις

Ενημερώθηκε: 19/03/17 - 17:51

Ιδιαίτερα απαιτητικές θα είναι και φέτος οι περιζητήτες σχολές καθώς οι βασείς αναμένεται να "εκτοξευθούν" λόγω της μείωσης των θέσεων.

Οι Ιατρικές Σχολές που θεωρούνται η "αφρόκρεμα" των περιζητήτων σχολών θα μειώσουν κατά 220 τις θέσεις εισακτέων. Σημειώνεται πως ελπίζεται οτι οι μειώσεις στις σχολές από το "πάνω ράφι" θα είναι προς όφελος των περιφερειακών σχολών και των ΤΕΙ, καθώς έχει παρατηρηθεί "κύμα φυγής" προς στα μεγάλα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς - αναλυτές, η βάση στην Ιατρική Αθήνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, συνεχίζοντας την περυσινή ανοδική πορεία, ενώ προς τα πάνω θα κινηθούν οι βάσεις και στα υπόλοιπα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου των Επιστημών Υγείας (π.χ. φαρμακευτικής, βιολογίας κ.ά.). Μάλιστα, στα τμήματα Χημείας, τα οποία εντάχθηκαν φέτος στο 3ο πεδίο, οι βάσεις αναμένεται να «εκτοξευθούν», ξεπερνώντας για πρώτη φορά ακόμα και αυτές των Χημικών Μηχανικών.

Στον αντίποδα, ευκολότερη θα είναι η διεκδίκηση μιας θέσης σε «δευτεροκλασάτα» τμήματα πανεπιστημίων του 1ου επιστημονικού πεδίου ή TEI τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας και μένουν στα... αζήτητα. Ενδεικτικά, στα πανεπιστήμια, αυξάνονται συνολικά κατά 115 οι εισακτέοι στα τμήματα Θεολογίας την ώρα που η ανεργία των θεολόγων κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ενώ στα ΤΕΙ ερωτήματα προκαλεί η επιλογή να αυξηθούν κατά 100 οι θέσεις στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας στον Πειραιά, όταν ο τομέας αυτός στην χώρα μας είναι παρηκμασμένος.

Ειδικότερα, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 θα διατεθούν συνολικά 69.940 θέσεις εκ των οποίων οι 42.850 αφορούν στα πανεπιστήμια και οι 26.640 στα ΤΕΙ. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια θα είναι λιγότεροι κατά 1.005, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στα κεντρικά ιδρύματα και συγκεκριμένα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (-400 θέσεις), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (-210), το Πανεπιστήμιο Πατρών (-210) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-150 θέσεις).

Για το θέμα των μετεγγραφών το υπουργείο Παιδείας μελετά βελτιωτικές αλλαγές από την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα την αναμόρφωση των κριτηρίων, ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. «Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, και γίνεται σοβαρότερο λόγω των νέων καταστάσεων, οικονομικών, κοινωνικών... Σίγουρα δεν μπορούν να καταργηθούν οι μετεγγραφές, όμως πρέπει να προστατευθούν και τα ιδρύματα. Είναι μια ισορροπία δύσκολη, κάποια λύση θα βρούμε», έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Που καταγράφονται οι μειώσεις εισακτέων

Ενδεικτικά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών θα διατεθούν φέτος 140 θέσεις έναντι 190 πέρυσι (-50), στην Ιατρική Θεσσαλονίκης 130 έναντι 180 (-50), ενώ στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών 150 θέσεις έναντι 200 πέρυσι (-50), Μαθηματικών Αθήνας 200 έναντι 250 (-50), Νομικής Θεσσαλονίκης 330 θέσεις έναντι 370 (-40), Χημικών Μηχανικών Αθήνας 100 έναντι 130 (-30) και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλονίκης 90 θέσεις έναντι 120 πέρυσι (-30).

Την ίδια στιγμή θα υπάρξει αύξηση των εισακτέων στις "τρίτης ταχύτητας" θεωρητικών σχολών και ΤΕΙ κατά 510 θέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κ. Γαβρόγλου: Θα καταργηθούν οι πανελλαδικές - Είναι αδιάβλητες αλλά όχι αξιόπιστες

Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 4 ώρες και 15 λεπτά: Η νέα σήραγγα που αλλάζει τα δεδομένα

Διαφυγή του Αρτέμη Σώρρα στην Ιταλία φοβούνται οι Αρχές - Εξονυχιστικοί έλεγχοι στο λιμάνι της Πάτρας