Παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα για την υπόθεση Πάτση

 
πατσης

Ενημερώθηκε: 26/10/22 - 19:11

Ο επικεφαλής της οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέας εφετών Χρήστος Μπαρδάκης ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ελέγχει το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων τις δηλώσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να διερευνήσει εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης από μέρους του και αξιόποινων πράξεων όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι σε επίσπευση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του κ. Ανδρέα Πάτση προχωρά η αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμά του, το Γραφείο Προέδρου Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

«Σύμφωνα με το νόμο ο έλεγχος είναι διαρκής και μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά που προκύπτουν νεώτερα στοιχεία» αναφέρει συγκεκριμένα μετά σάλο που έχει προκληθεί και για τις ευθύνες της Βουλής κατά τον έλεγχο των πόθεν έσχες με αφορμή την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει μεταξύ άλλων πως είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος στο «πόθεν έσχες» έτους 2020 και χρήσης 2019 του κ. Πάτση μετά από καταγγελία και πως ο ορκωτός λογιστής εντόπισε «ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του» ενώ υπογραμμίζει ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή «κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση».

Αναλυτικά το σημείωμα αναφέρει:
 
« Σύμφωνα με το νόμο ο έλεγχος είναι διαρκής και μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά που προκύπτουν νεώτερα στοιχεία. Εν προκειμένω, κατά τον έλεγχο του συγκεκριμένου υπόχρεου, μετά από καταγγελία για τη χρήση του έτους 2019, εντοπίστηκαν από τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή που διενήργησε τον έλεγχο στη δήλωση ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση. Δεδομένης ωστόσο της ύπαρξης παραλείψεων εκ μέρους του και στις επόμενες δηλώσεις του που βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο (χρήση 2020) ο έλεγχος του περιεχόμενου των δηλώσεων του συνεχίζεται και ήδη μετά από εντολή του προέδρου της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης επισπεύδεται.

Υπενθυμίζεται ότι από τον κ. Πάτση είχε ζητηθεί να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα και να επιστρέψει την έδρα στο κόμμα από τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννη Μπούγα αλλά ο βουλευτής Γρεβενών αρνήθηκε να συμμορφωθεί ,δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει ως ανεξάρτητος - πράγμα που προκάλεσε  την άμεση  διαγραφή του με εντολή του πρωθυπουργού.

Έκπτωση από βουλευτικό αξίωμα

Ωστόσο, ο κ. Πάτσης «κινδυνεύει» ούτως ή άλλως με έκπτωση από το βουλευτικό του αξίωμα καθώς η παράλληλη επαγγελματική του δραστηριότητα εκτός από τα ηθικά και νομικά ζητήματα που εγείρει φαίνεται ότι παραβιάζει και τις συνταγματικές υποχρεώσεις που ισχύουν για τους βουλευτές. Όπως έχει αποκαλυφθεί οι εταιρείες του κ. Πάτση έχουν συνάψει συμβάσεις με ΝΠΔΔ, εταιρείες ή οργανισμούς του Δημοσίου όπως με τα ΕΛΤΑ, νοσοκομεία κλπ

Σύμφωνα με το άρθρο 57 του Συντάγματος τα καθήκοντα του βουλευτή είναι «ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία:

α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα…» ενώ η παράβαση των διατάξεων συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων.

Βέβαια, όπως τονίζουν νομικές πηγές η παραβίαση του άρθρου για τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα των βουλευτών διαπιστώνεται μόνο με απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και μόνο μετά από σχετική προσφυγή. Προσθέτουν μάλιστα πως ακόμα και αν προσφύγουν σήμερα οι συνυποψήφιοι του κ. Πάτση στα Γρεβενά η τελική δικαστική απόφαση θα εκδοθεί πιθανότατα μετά τις ερχόμενες εκλογές. Ισως, για αυτό και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ επέλεξε να διατηρήσει για τους επόμενους μήνες την έδρα του.

Φυλακή τουλάχιστον 2 έτη

Πέραν όμως από τις συνταγματικές πρόνοιες που ενεργοποιούνται για την περίπτωση Πάτση, ο βουλευτής Γρεβενών φαίνεται ότι θα έρθει αντιμέτωπος και με τις βαρύτατες νομικές ευθύνες που προβλέπει η νομοθεσία για την συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον νόμο 3213 του 2003 «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών…» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα: «Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ»

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ο κ. Πάτσης εμφανίζεται αποκλειστικός μέτοχος τριών εταιρειών με έδρα την Κύπρο. Πρόκειται για τις: SIGHTGREEN LTD , DAGORLIA LTD και HORSELORD LTD

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ