Πέτσας: Ασύμμετρη απειλή για την εθνική ασφάλεια - Τι απόφάσισε το ΚΥΣΕΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέτσας: Ασύμμετρη απειλή για την εθνική ασφάλεια - Τι απόφάσισε το ΚΥΣΕΑ (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 01/03/20 - 21:39

Την ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, μετά και τα επεισόδια στον Έβρο.

«Η κατάσταση αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας» είπε ο Στέλιος Πέτσας ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία «διακινητή» προσφύγων και μεταναστών.

«Τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών. Η μετακίνηση κατευθύνεται από την Τουρκία.  Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα γίνεται η ίδια διακινητής.  Τα συγκεκριμένα άτομα επιχειρούν δια της βίας να περάσουν τα σύνορα. Η μετακίνηση αυτή δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου. Η κατάσταση αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας» είπε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ